Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Подршка средњим пољопривредним школама за пројектне активности у задругарству

31.10.2018

Подршка средњим пољопривредним школама за пројектне активности у задругарству

окрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, уручио је данас уговоре директорима девет јавних средњих пољопривредних школа у Војводини, које су оствариле право на доделу бесповратних средстава у оквиру конкурса намењеног реализацији пројектних активности у области задругарства за 2018. годину.

Покрајински секретаријат за пољопривреду је по први пут определио средства за ову намену, с тим што ће школама на име финансирања трошкова обиласка задруга у оквиру пројекта, припасти око 450.000 динара, док ће након реализације пројектних активности ученици који су обишли задруге доставити презентације од којих ће три најбоље бити награђене, у укупном износу од 300.000 динара.

„Овај пројекат је нешто што представља искорак и у раду Секретаријата. Реч је о препознавању потребе за едукацијом и подизањем нивоа свести младих људи, у овом случају средњошколаца, када је у питању значај удруживања пољопривредника у земљорадничке задруге“, рекао је овом приликом др Радојевић.

С обзиром да је земљорадничко задругарство у Војводини и Србији, најзаступљенији и најефикаснији начин привредног удруживања пољопривредника, како је Радојевић предочио, циљ ове конкурсне подршке је био да се ђацима, који су се определили за пољопривредну струку, понуде шира знања и предоче предности о задружном облику организовања у пракси.

Радојевић је истакао да је пројекат осмишљен у сарадњи са са Задружним савезом Војводине и Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице. Он је подсетио и да је наставни предмет пољопривредно задругарство од ове године уведен у новоотворене образовне профиле као изборни предмет, како би млади пољопривредници већ током средњошколског образовања стекли знања о томе шта значи задруга и колико је битно удруживање, поготово у малим сеоским срединама.

Радојевић је истакао да и већина ђака из пољопривредних школа, управо долази из тих средина па је значајно упознати их и како задруге заправо послују.

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је по први пут 2017. године у оквиру мера аграрне политике посебно препознао младе пољопривреднике кроз конкурс за подршку младима у руралним подручијима.

„Битно нам је да млади остају у селу, буду носиоци развоја савремене пољопривреде и тиме допринесу развоју села“, нагласио је Радојевић овом приликом и додао да је значај овог модела удруживања битан и због останка младих на селу, који удруживањем у сеоске задруге сутра лакше могу да осваје и тржиште.

У склопу пројектних активности предвиђена су предавања стручњака за задружно организовање, посете задругама и упознавање ученика са радом савремених задруга, на територији наше покрајине. Све ове школе имаће прилику да на крају презнтују шта су научили, а комисија оценити и новчано наградити три најбоља приказа на тему значаја задружног организовања за пољопривреднике и квалитета живота у руралним срединама.

Прва награда износи 150.000 динара, друга 100.000 динара и трећа 50.000 динара.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'