Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Стартовао пројекат АГРИННО: Представљен први савремени пластеник за унапређење производње у повртарству

24.10.2018

Стартовао пројекат АГРИННО: Представљен први савремени пластеник за унапређење производње у повртарству

На огледном пољу новосадског Научног института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима, учесницима радионице „Узгој поврћа у иновативном пластенику“, представљен је данас први савремени пластеник, набављен у склопу реализације пројекта АГРИННО, који се суфинансира из Интеррег - ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, подсетио је овом приликом да је циљ пројекта АГРИННО, који је први пројекат суфинансиран из фондова Европске уније у којем је ресорни секретаријат водећи партнер, да се ојача иновативни приступ и предузетнички дух код младих људи у области агробизниса.

Секретар Радојевић је подсетио да је реч о пројекту укупне вредност преко 325 хиљада евра, који треба да омогући младим и незапосленим лицима у сеоским срединама да унапреде своју производњу и своје производне капацитете у области повртарства.

Ресорни секретар је рекао да је предвиђена набавка још три оваква пластеника, који ће бити смештени на три локације широм Војводине- у средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу с намером да се на овај начин мотивишу и едукују млади пољопривредни произвођачи да се баве пољопривредом уз коришћење најновије опреме и технологије.
„Поред жеље да младим пољопривредним произвођачима обезбедимо могућност да осавремене своју производњу у пластенику, ово је и начин да применом иновативних модела у раду дођу и до бољег профита и остану на селу“, рекао је Радојевић.

Он је подсетио да је до реализације овог пројекта, дошло захваљујући заједничком препознавању пројектне идеје са партнерима из Жупаније Чонград у Мађарској, новосадским Институтом за ратарство и повртарство, као и Фондом за европске послове у Новом Саду.

Како је ресорни секретар нагласио, наредни корак је едукација. У сарадњи са Научним институтом за ратарство и повртарство Сејкретаријат за пољопривреду ће започети серију едукативних семинара посвећених производњи у пластеницима, како би овај вид савремене производње нашао брзу примену код произвођача.
Др Радојевић је позвао све оне који се баве пластеничком производњом да искористе субвенције које им нуде у Покрајинском секрертаријату за пољопривреду, како би дошли до квалитетне и економски одрживе инвестиције.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'