Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић обишао радове на санацији леве обале Дунава код Вајске

18.10.2018

Вук Радојевић обишао радове на санацији леве обале Дунава код Вајске

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, обишао је данас радове на санацији леве обале Дунава, у зони црпне станице „Лабудњача“ код Вајске, и том приликом подсетио да је Покрајинска влада, ребалансом будзета у марту, определила значајна средства за улагања у водопривредни систем Војводине.

„Овде се ради о инвестицији вредној око 160 милиона динара за извођење радова у дужини од 500 метара, који ће омогућити да се обала Дунава заштити од ерозије. На тај начин биће санирана ова критична тачка и онемогућени продор насипа, као и угрожавање више насељених места која се налазе у позадини, а то су Бач, Вајска, Бођани, Младеново,Плавна, Каравуково и Дероње. С друге стране, на овај начин спречава се могуће угрожавање великих пољопривредних површина, које би могло настати услед, евентуалног, изливања Дунава на овој локацији која је специфична јер се налази у израженој конкавној кривини“, рекао је др Радојевић.

Он је нагласио да се стабилизацијом обале обезбеђује и заштита објекта црпне станице и постиже сигурност насипа прве одбрамбене линије, код насеља Вајска у општини Бач.

Др Радојевић је навео да овакве инвестиције најбоље доприносе стабилности водопривредног система у нашој покрајини. Он је истакао да је ово само један од конкретних потеза Покрајинске владе у том правцу, који поред значајних улагања у системе за наводњавање и текућег редовно одржавање, представљају наш приоритет .

Секретар Радојевић је подсетио да су осим за ову инвестицију, одобрена значајна средства и за санацију још једне критичне тачке на реци Сави, на потезу Гомолаве, где су радови већ започети и за коју је Покрајинска влада издвојила око 240 милиона динара.

Он је нагласио да се на овај начин осим пољопривредног земљишта и водопривредних објеката, од евентуалног изливања Дунава, штите и сви грађани ових насељених места, као и комунална и саобраћајна инфраструктура, гасна и електрична мрежа, уз уверење да ће се наставити са овим улагањима, у складу са приоритетима које нам делегира ЈП „Воде Војводине“.

Обиласку радова на санацији леве обале Дунава код Вајске присуствовао је и директор ЈП „Вода Војводине“ Славко Врндзић. Он је рекао да је овде реч о локалитету који је јединствен пример ерозивног деловања реке Дунав, и објаснио да одбрамбена линија која постоји у дужини од 25,9 км од Богојева до Вајске може потенцијално да, са црпном станицом „Лабудњача“, изазове велике проблеме у случају изливања Дунава. Он је рекао да се ради на једном класичном ојачању овог дела обале , чиме се обезбеђује додатна стабилност. Како је навео, сада се изводе радови у дужини 500 метара, а у блиској будућности следи ојачање наставка одбрамбеног насипа код Вајске.

Завршетак радова, који у великој мери зависи и од водостаја Дунава, планиран је за половину децембра ове године.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'