Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Др Вук Радојевић отворио 26. „Пударске дане“ у Иригу

13.09.2018

Др Вук Радојевић отворио 26. „Пударске дане“ у Иригу

Средином септембра у Иригу се, већ четврт века, традиционално одржавају „Пударски дани“, привредно- туристичка манифестација посвећена пудару – чувару винограда, вину и грожђу и развоју виноградарства.

Овогодишње, 26. по реду „Пударске дане“, вечерас је на иришком Рибарском тргу отворио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић.

Изразивши задовољство због учешћа на овој манифестацији у Иригу, где постоји дуга традиција гајења винове лозе и производње вина, Радојевић је указао на чињеницу да је Покрајинска влада од 2016. године по први пут препознала потребу субвенционисања виноградара и винара.

Др Радојевић је подсетио на то да је упретходном периоду ова помоћ изостала, а с обзиром на чињеницу да су виноградрство и винарство све значајнији у Војводини, Покрајински секретаријат за пољопривреду је од прошле године, по први пут, подржао виноградаре кроз субвенције за подизање нових засада винове лозе.

“Међутим, оно што је такође битно препознали смо винарије и њихову потребу за новом опремом за прераду грожђа у вина.За прошлу и ову годину заједнички смо уложили око милион евра у најновију и најсавременију опрему за производњу вина, како би наши винари били конкурентнији и њихова производња ефикаснија, а тиме и конкурентнија на домаћем и страном тржишту“, рекао је Радојевић у Иригу.

Покрајински секретар за пољопривреду је указао вечерас у Срему да се чврсто опредељење Покрајинске владе огледа и у томе што је издвојено 17 милиона динара зза куповину најсавременијег винског анализатора, уређаја за анализу важних параметара вина, који је смештен на огледном добру Института за виноградарство у Сремским Карловцима, и стоји на располагању свим винаријама са територије Војводине. Радојевић је позвао све винаре да искористе ове могућности, јер овај уређај доприноси побољшању квалитета вина и чини производњу јефтинијом.

Ресорни секретар је истакао да ову прилику посебно треба искористити у Иригу где према подацима има преко 250 хектара винограда, где је седам регистрованих винарија и много малих поизвођача вина којима, како је ресорни секретар рекао Покрајинска влада жели управо кроз поменуте субвенције да пружи помоћ у куповини опреме неопходне да се региструју, и да своје вино затим пласирају на тржишту.

Радојевић је своје обраћање завршио констатацијом да Пударски дани у Иригу заслужују пуну подршку, јер на најбољи начин негују традицију, културу обичаје Ирига и целог овог краја.

Радојевић је посебно похвалио Друштво Ирижана, као и локалну самоуправу за организацију ове, по много чему јединствене манифестације, која је доспела и на националну туристичку мапу манифестација, што представља значајан успех како за Ириг, тако и за читав Срем и Србију.

Манифестација Пударски дани ће за време трајања, уз богат културно –уметнички и забавни програм, бити пропраћена разноврсним занимљивим дешавањима као што су:Фрушкогорски сајам вина,избор господара Пударских дана, дечија пијаца, те проглашење победника за најбољи вински подрум, најбољи виноград, најтежи грозд и најбоље вино и ракију.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'