Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Одржан јесењи Дан поља Института за ратарство и повртарство

05.09.2018

Одржан јесењи Дан поља Института за ратарство и повртарство

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, указао је данас, на отварању манифестације Дан поља Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима код Новог Сада, на значај сарадње Покрајинског секретаријата за пољопривреду и ове научне установе, која се конкретно огледа у заједничком учешћу у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Србија – Мађарска.

Др Радојевић је истакао да је реч о првом европском пројекту, где је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство водећи партнер, уз огромну подршку Института.

„Основна идеје пројекта је реализација демо стакленика са савременим мерним инструментима. Они ће бити смештени на Институту, али и на још три локације широм Војводине- средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу“, рекао је ресорни секретар и додао да је намера да стакленици на најбољи начин послуже у едукацији младих пољопривредника у Војводини.

Радојевић је навео да је данашњи дан, такође, идеална прилика да пољопривредници стекну праву слику о новим достигнућима када је реч о генетици и оплемењивању, те новим сортама и хибридима, који треба да одговоре на све изазове новонасталих климатских промена. Осврнувши се на успехе Института, ресорни секретар је навео да ова установа даје свој пуни допринос томе кроз учешће како у домаћим, тако и у међународним пројектима.

Он је подсетио окупљене пољопривредне произвођаче на актуелне мере аграрне политике, истичући да је стратешко опредељење Покрајинске владе субвенционисање малих и средњих произвођача, и да будзет за аграр никада није био већи, наводећи да су велики произвођачи тренутно окренути ИПАРД програму и средствима Европске уније. Значајан део новца, како је још навео, Покрајинска влада усмерила је за капиталне инфраструктурне пројекте у овиру система за наводњавање, за противградне мреже, односно антифроз системе, али исто тако и за производњу у заштићеном простору.

Ресорни секретар је рекао да је посебан акценат и даље на младим пољопривредницима до 40 година, који треба да буду мотор развоја пољопривреде у нашој покрајини, као и женама носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава.

Радојевић је честитајући Институту Дан поља, изнео очекивања да ће се и даље наставити са значајним издвајањима за пољопривреду.

Према речима др Светалне Балешевић Тубић, директорке Института за ратарстви и повртарство, у тој научној установа у којој данас ради више од 100 научних истраживача, створено је преко 1.300 сорти семена и хибрида, од којих је 1.000 регистровано у свету. Она је скренула пажњу да је ова година која протиче у знаку 80. године рада установе, Институт добио од државе значајно признање- статус установе од националног значаја- јер су резултати које постиже препознати као национални интерес.

Јесењи Дан поља, којем је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, је традиционална манифестација када се на огледним пољима ове реномиране научне установе могу видети сорте јесењих усева, сунцокрета, соје и кукуруза доспелих за бербу.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'