Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Радојевић: Покрајина препознала значај улагања у виноградарску и винарску производњу

01.09.2018

Радојевић: Покрајина препознала значај улагања у виноградарску и винарску производњу

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, отворио је данас традиционалну манифестацију „Баношторски дани грожђа“, која се 22. пут одржава у сремском селу Баноштор.

Више од две деценије трајања манифестације, говоре о значају који ови дани, посвећени берби грожђа и производњи вина имају за Војводину, за промоцију виноградарства као гране пољопривреде и домећег руралног туризма.

„Манифестације попут „Баношторских дана грожђа“ имају подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, јер су организоване с циљем да унапреде и додатно развију виноградарску и винарску производњу“, казао је секретар Радојевић.

Он је нагласио да је Покрајински секретаријат за пољопривреду од прошле године по први пут препознао значај директног инвестирања у виноградарску и винарску производњу, и то кроз субвенционисање подизања нових засада винове лозе, те набавке стубова за ограђивање винограда. Такође, први пут се војвођанским винаријама додељују и бесповратна средства за набавку опреме за производњу вина.

„Последњих неколико година забележен је интензиван раст и развој виноградарства и винарства у Војводини, и ми то желимо, и морамо, да препознамо кроз наше мере“, казао је Радојевић додајући да ће Покрајина наставити са значајном подршком војвођанским виноградарима и винарима све док Европска унија, кроз ИПАРД програм, не препозна ове пољопривредне делатности.

Он је још додао да је за винаре и виноградаре у Војводини, односно за подизање квалитета вина, значајно улагање Покрајине од 17 милиона динара у набавку најсавременијег винског анализатора, који је налази у Сремским Карловцима на огледном пољопривредном добру Департмана за виноградарство Пољопривредног факултета.

„Све анализе које Факултет ради у том аналузатору, доступне су нашим винаријама по веома повољним условима“, рекао је Радојевић и додао да ће се на тај начин, кроз заједничку сарадњу, сигурно подићи и квалитет наших вина, те да ће бити боље позиционирана на домаћем и међународном тржишту.

И у оквиру овогодишњих „Баношторских дана грожђа“ централни део манифестације чини изложба вина. Организован је и Мини привредни сајам на којем је изложено све што је везано за виноградарство, од калема па до коначног производа. Истовремено, посетиоци су могли да уживају у свечаном дефилеу учесника и традиционалном приказу прераде грожђа на начин на који су то радили наши преци.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'