Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић отворио Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице

01.06.2018

Вук Радојевић отворио Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, на огледним парцелама Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима код Новог Сада, отворио је данас манифестацију Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице.

Указавши на значај Института, који ове године обележава осам деценија постојања, и који је до сада створио 1000 сорти, Радојевић је истакао да је НС Семе јединствен домаћи аграрни бренд.

Истичући чињеницу, да је Институт за ратарство и повртарство проглашен за институт од националног значаја, ресорни секретар је навео да то указује да је ова институција препозната, не само у односу на државне органе, већ и на међународном нивоу, те да је то додатни подстрек за њен рад.

Радојевић је рекао и да Покрајински секретаријат за пољопривреду и Институт за ратарство и повртарство остварују значајну сарадњу.

„Наша сарадња се конкретно огледа у заједничком учешћу у ИПА пројекту прекограничне сарадње Србија – Мађарска, где су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Институт за ратарство и повртарство партнери у креирању пројекта „АГРИННО“. Вредност овог пројекта је 325 хиљада евра, а основна идеје је реализација демо стакленика са савременим мерним инструментима. Они ће бити смештени на Институту, али и на још три локације широм Војводине- средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу.

Намера је, како је Радојевић навео, да стакленици послуже у едукацији младих пољопривредника у нашој покрајини.

Изнео је да у овом пројекту, где је Секретаријат водећи партнер, поред Института, партнере чине и Фонд за европске послове, као и Чонградска жупанија из Мађарске. Пројекат је већ започео реализацијом 1. априла и биће завршен у новембру ове године, и тим поводом Радојевић је најавио и отварајућу конференцију, чији ће домаћин бити ресорни секретаријат почетком јула месеца.

У циљу остваривања квалитетнијег рода и приноса, Радојевић је овом приликом, посебно апеловао на пољопривредне произвођаче да сарађују са стручњацима са Института за ратарство и повртарство и Пољопривредног факултета, као и са пољопривредним стручним саветодавним службама и уваже добијене препоруке. Он је изнео и прогнозу да ће овогодишњи резултати приноса стрних жита бити бољи од претходне године, и да се добри приноси очекују и када је реч о осталим пољопривредним културама.

Директор Института за ратарство и повртарство др Јан Туран се осврнуо на успехе ове научне институције и истакао да је ова манифестација уједно показатељ, да рад који је уложен до сада, заиста, уме да доведе до одличних резултата.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'