Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић отворио међународну конференцију „Fats & Oils Belgrade“

26.04.2018

Вук Радојевић отворио међународну конференцију „Fats & Oils Belgrade“

Покрајински секретар за пољопривреду,водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић отворио је прву међународну конференцију „Fats & Oils Belgrade“, која је данас, у београдском хотелу „Хилтон“, окупила више од 150 домаћих и страних учесника.

Радојевић је честитао представницима организационог одбора Олги Чуровић, директорки Пословног удружења за индустријско биље из Новог Сада и Фаика Генцу из компаније АгриПРо Лимитед из Истанбула, на успешној организацији овог скупа, који представља искорак, јер се по први пут у нашој земљи одржава конференција са међународним учшћем, на којој ће се разговарати о производњи уљарица , биљних уља и масти , као и тржишним и ценовним кретањима уљаних култура у светским оквирима.

“Посматрајући укупну производњу уљаних култура у свету, она је на високом нивоу од преко 570 милиона тона, што је за 53 милиона тона више него пре две године. Што се тиче цена уљарица, и посебно уља , на светском тржишту оне су у паду, “ рекао је Радојевић.

Он је подсетио да је Србија део регионалног, европског и светског тржишта, те је за очекивати да се промене у ценовном погледу одразе и на домаћу производњу уљаних култура и уља .

Како је изнето, Европска унија и Србија имају потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, али на том тржишту наши произвођачи не могу бити ценовно конкурентни, јер је код европских произвођача производња високо субвенционисана.

“Зато нам је отворено тржиште ЦЕФТЕ , али однедавно и Турске, јер је Србија редефинисала Споразум о слободној трговини са Турском. Тим Споразумом је остварена нова квота са нултом преференцијалном стопом царине за уље и семе уљарица и то: 25.000 тона сунцокретовог сировог уља и 10.000 тона сунцокретовог рафинисаног уља, 15.000 тона семена сунцокрет, 5.000 тона соје у зрну”, указао је ресорни секретар.

Радојевић је на конференцији у Београду поручио да се произвођачи уљарица у Србији морају борити за веће приносе по јединици површине,морају поштовати технологију гајења биљних врста , правила агрономске науке и струке.

Секретар је подсетио и на подстицајне аграрне мере ресорног секретаријата и стратешко опредељење Покрајинске владе за унапређење система за наводњавање, јер се тиме на конкретан начин даје допринос увећању приноса пољопривредних култура и смањује се зависност од утицаја глобалних климатских промена, што је начин да се подстакне и развој сектора уљарица.

Радојевић је на крају додао да учесници треба овај сусрет да искористе за размену знања, искустава и информација о производњи уљарица, биљних уља и масти, као и за макроекономску анализу кретања на глобалном светском тржишту.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'