Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић обратио се учесницима овогодишњег салона вина и гастрономије на Копаонику

02.03.2018

Вук Радојевић обратио се учесницима овогодишњег салона вина и гастрономије на Копаонику

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић обратио се данас учесницима Wинтерфест СКY &амп; Wине (Салон вина и гастрономије) на Копаонику, истичући да овакви скупови дају значајан допринос промовисању и даљем развоју производње вина и хране, а тиме и туристичкиих потенцијала у АП Војводини и Републици Србији.

Радојевић је истакао и значајну чињеницу да фестивал Wинтерфест има преко 1000 посетилаца, те да из године у годину, на једном месту, успе да окупи домаће произвођаче вина и хране, као и излагаче, али истручњаке из области гастрономије, енологије , сомелијерства..

Он је рекао да се ради о садржајаној приредби, јер су програмом фестивала осим стручних панела, предвиђене и едукативне радионице о домаћим производима, храни и пићу.

„Промоција домаће производње, ХРАНЕ И ВИНА СА ОЗНАКОМ ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА је нешто чему тежи свака држава јер доприноси њиховој већој препознатљивости и брендирању на тржишту ", истакао је ресорни секретар..

Када је реч о подстицајним мерама Покрајинског секретаријата за пољопривреду , водопривреду и шумарство , ресорни секретар је навео да постоје конкурсне линије које између осталог имају за циљ унапређење квалитета пољопривредних производа , сертификовање и добијање ознаке географског порекла. Напоменуо је и да Секретаријат додељује и финансијска средства за одржавање традиционалних манифестација чиме конкретно учествује у промоцији АП Војводине, као гастрономске и винске регије и на тај начин доприноси њеној препознатљивости на европској и светској мапи.

"Задовољство је видети на оваквим манифестацијама производјаче-излагаче који су користили бесповратну финансијску подршку од стране Секретаријата и за своје производе нашли пут до крајњих потрошача", рекао је Радојевић.

Ресорни секретар је подсетио присутне и да је по први пут у 2017.години препозната и финансирана прерада грожђа у вино и воћа у ракију, те да су за унапређење развоја виноградарства и винарства на територији АП Војводине издвојена значајна средства за 2018 годину . Додао је да је за опремање лабораторије за испитивање квалитета вина у оквиру Пољопривредног факултета у Новом Саду из будзетских резерви АП Војводине издвојено око 17 милиона динара, те да ће на основу резултата анализе , винари сада да боље контролишу и управљају процесом производње вина и побољшају његов квалитет.

Радојевић је на крају указао да све државе раде на подизању свести својих потрошача да се купују домаћи производи и да се тим поводим одржавају скупови улокалним срединама, те подвукао да у том смислу морамо бити још ангажованији.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'