Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић отворио 31. Сланинијаду у Качареву

14.02.2018

Вук Радојевић отворио 31. Сланинијаду у Качареву

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, данас је свечано отворио 31. по реду привредно-туристичку манифестацију „Фестивал сланине 1988 - сланинијада“ у Качареву.
Секретар Радојевић је изразио задовољство, што се ова манифестација већ више од три деценије одржава са успехом и рекао да је она одавно превазишла локалне оквире, и постигла запажену препознатљивост међу љубитељима добре и укусне војвођанске хране у виду разноврсних месних деликатеса, у европским али и у светским оквирима.
Он је такође истакао да се до данас много тога променило у организовању саме манифестације у погледу увођења нових садржаја.
„То је резултирало тиме да се из године у годину повећавао број излагача и посетилаца. Постигнуто је да се на преко 3.000 метара квадратних затвореног и отвореног простора излажу месни производи, пре свега сланина произвођача из домаће радиности али и представника индустрије меса у Србији,” истакао је Радојевић. Он је рекао да не треба занемарити ни податак, да овај највећи Фестивал сланине у свету, овде у Качареву, посети преко 100.000 људи.Навео је и то да је ове године своје производе изложило преко 250 излагача, док је прошле године ова манифестација бројила 150 излагача.
Упутивши похвале свима, који су кроз ову манифестацији давали и још увек дају значајан допринос на очувању гастрономске културе у Качареву ,Граду Панчеву, Јужном банату АП Војводини,Републици Србији, ресорни секретар је подсетио присутне да у оквиру аграрних мера Покрајински секретаријат за пољопривреду , водопривреду и шумарство подстиче развој сточарске производње али и прерадних капацитета. Циљ је да се, уз постојеће државне субвенције и премије, односно националне мере подршке Министарства за пољопривреду намењених овој области аграра, још више и заједнички унапреди домаће сточарство .
Ресорни секретар је подсетио и на аграрне мере у сточарству: суфинансирање опремања сточарских фарми (где је опредељен три пута већи будзет у односу на прошлу годину), суфинансирање прераде млека и меса, суфинансирање у оквиру Годишњег програма мера за спровођење одгајивачког програма, те суфинансирање активности на унапређивању квалитета меса у АП Војводини у 2017.години.
Организаторима 31. Сланинијаде у Качареву Радојрвић је упутио честитке на истрајности у очувању традиционалних вредности и баштине у Јужном Банату, са жељом да уз подршку буду још успешнији наредне године и да заштите географско порекло производа “Качаревска сланина”.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'