Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић: Земљорадничке задруге важан фактор развоја пољопривреде у Војводини

15.12.2017

Вук Радојевић: Земљорадничке задруге важан фактор развоја пољопривреде у Војводини

„Задругари имају своје место у систему и коначно држава то препознаје“, поручио је данас мр Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство у обраћању учесницима конференције посвећене економском положају земљорадничких задруга у пољопривреди и будзетском систему, коју је ресорни секретаријат организовао у сарадњи са Задружним савезом Војводине.

„Ова Покрајинска влада је преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду, приликом пројектовања будзета за 2017. годину, посебно препознала земљорадничке задруге као кориснике бесповратних финансијских средстава без икаквих ограничења у односу на друге кориснике наших подстицајних средстава“, истакао је Вук Радојевић и нагласио да је тиме упућен јасан сигнал и пољопривредницима да се удружују, али и земљорадничким задругама да они јесу важан фактор развоја пољопривреде у Војводини.

Истичући да је Секретаријат за пољопривреду остварио интензивну сарадњу са Задружним савезом Војводине, поготово на терену у обилажењу земљорадничких задруга, Радојевићев је изнео да је порука овог скупа да земљорадничке задруге дају свој пуни допринос кроз број запослених, кроз порезе и доприносе које плаћају и тиме доприносе будзету Републике Србије, и изнео уверење да задругарство које има дугу и значајну традицију од преко 170 година, јесте најбољи модел удруживања и укрупњавања пољопривредних произвођача.

Радојевић је указао и на значај заједничког задатка свих који су везани за пољопривредну делатност у Војводини, а то је подизање нивоа свести и едукација пољопривредних произвођача о томе да ће сами тешко опстати на тржишти пољопривредних производа, и да облик удруживања у земљорадничке задруге јесте најбољи начин да оснаже и укрупне своје интересе на тржишту.

Овакви скупови морају имати адекватну подршку и покрајинске и републичке Владе, става је Радојевић, уз истицање да је 2017. година прошла успешно на плану заједничког, покрајинског и републичког координасања активности, уз пуну подршку земљорадничким задругама. Он је изнео да је у овој години десетак земљорадничких задруга искористило право на бесповратна средства Секретаријата. Ресорни секретар је стога подсетио да је наредна година у знаку почетка примене ИПАРД финансирања и могућности које стоје на располагању земљорадничким задругама.

Нагласивши да је Секретаријат у 2017. врло јасно профилисао свој став да се пружи максимална финансијска подршка пољопривредницима и земљорадничким задругама на територији АП Војводине до почетка ИПАРДА, Радојевић је указао да оног момента када започне европско финансирање, имамо одређена ограничења у националним мерама, па тако и на покрајинском нивоу и зато је у 2017. години учињен максималан напор на плану подршке пољопривреде у Војводини.

Поред аграрне политике у АП Војводини, анализе 2017. године и најаве програма мера за 2018. годину, на конференцији су данас представљени и примери успешне пословне праксе у задругарству.

О значају и улози земљорадничких задруга говорили и представници Задружног савеза Војводине, ДДОР-а, Нови Сад, Економског факултета у Суботици, Привредне коморе Војводине, ЈВП “Воде-Војводине” Нови Сад , представници успешних земљорадничких задруга из Бача,Клека и Бешке, Гаранцијског фонда АП Војводине и Развојног фонд АП Војводине.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'