Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
За унапређење сточарства у Војводини додељено 55 милиона динара

15.12.2017

За унапређење сточарства у Војводини додељено 55 милиона динара

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, уручио је данас 190 уговора корисницима, који су ово право остварили на основу конкурса за унапређивање даљег развоја сточарства, у оквиру годишњег програма мера за спровођење одгајивачког програма у АП Војводини у 2017. години. Укупна вредност ових уговора је 55 милиона динара.

Радојевић је изнео да су средства опредељена за пољопривредна предузећа и земљорадничке задруге, односно одгајивачке организације међу којима је 85 основних, 12 регионалних и једна главна одгајивачка организација – Пољопривредни факултет, Департман за сточарство.

„Основни циљ спровођења одгајивачког програма је управо унапређење генетског потенцијала, тако што ће се путем њега издвојити квалитетна приплодна женска и мушка грла и тиме допринети да сточари Војводине подигну ниво квалитета својих грла, како би се позитивне особине и карактеристике пренеле на даље потомство. Ова мера, уверени смо, даје свој ефекат на терену и доприноси да сточари Војводине унапреде своју производњу, учине је конкурентнијом и ефикаснијом, а што треба да се одрази и на уштеде кроз смањење утрошка сточне хране“, истакао је Радојевић.

Он је додао да ће ова мера која се успешно реализује у нашој покрајини бити настављена и током 2018. године. Тиме ће се домаћим сточарима, према Радојевићевим речима, омогућити да имају конкурентнији производ, како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

Покрајински секретар за пољопривреду је изнео да је овим одгајивачким програмом обухваћено близу 6.000 регистрованих пољопривредних газдинстава са различитим врстама сточног фонда. Реч је о унапређивању генетског потенцијала у говедарству, свињарству, овчарству и козарству, живинарству, код копитара и у пчеларству. За ову меру је издвојен 51 милион динара, док је за послове контроле спровођења одгајивачког програма намењено укупно четири милиона динара.

Радојевић је изнео уверење да се на овај начин доприноси издвајању и профилисању квалитетнијих раса, у циљу даљег унапређења сточарства у Војводини.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'