Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Потписан уговор о сарадњи између Института БиоСенс и Покрајинског скеретаријата за пољопривреду

30.11.2017

Потписан уговор о сарадњи између Института БиоСенс и Покрајинског скеретаријата за пољопривреду

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић потписали су данас уговор о финансирању реализације пројекта “Мониторинг употребом даљинске детекције у пољопривреди, водопривреди и шумарству”.

Мониторинг употребом даљинске детекције подразумева коришћење сателитских снимака у циљу детекције површина под различитим пољопривредним културама (пшеница, кукуруз, сунцокрет и соја) на територији АП Војводине, затим класификације земљаних површина, детекције шумских подручја, детекцију хидрографије и екстракцију података о интензитету метаболичких процеса и стресу биљака.

„Захваљујући сарадњи са реномираним научноистраживачким Инстититутом БиоСенс развијамо додатне елементе дигиталног праћења у пољопривреди, а они се односе на детекцију наводњаваних парцела, детекцију парцела које су покривене противградним мрежама и пластеницима, те парцела које су под изграђеним рибњацима. Очекујемо да ћемо путем платформе детектовати и стање дивљих депонија на територији АП Војводине,“ поручио је Радојевић.

Ресорни секретар појаснио је да потписивање данашњег уговора значи и унапређење рада Покрајинског секретаријата за пољопривреду, јер ће путем дигиталне платформе бити омогућено лакше и ефикасније прећење свих конкурса покрајинског секретаријата за доделу бесповратних финансијских средстава, као и целокупног чињеничног стања пољопривреде на територији Војводине.

Директор Института Био Сенс Владимир Црнојевић рекао је да ће платформа „Агросенс“ која је већ пуштена у рад, овим уговором омогућити сервисе који су пољопривредницима од интереса, као што су метеопрогнозе, дигиталне књиге поља, анализе земљишта, сателитски снимци, снимци из дрона и друге.

Црнојевић је такође навео и могућности новог сервиса евиденције комплетних трошкова пословања, путем којег ће пољопривредници све оно што раде моћи да евидентирају и да добију аутоматски биланс стања по парцелама, културама и на нивоу газдинстава.

Сателитски снимци и подаци које овај пројекат генерише на годишњој бази, значајан су елемент ГИС-а и представљају основ за подршку различитим редовним програмима Секретаријата, као и подршку при ванредним ситуацијама (поплаве, град итд.).
Вредност потписаног уговора између Института БиоСенс и Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство износи 10 милиона динара.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'