Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић отворио Сајам пољопривреде у месту Јаша Томић

30.09.2017

Вук Радојевић отворио Сајам пољопривреде у месту Јаша Томић

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, отворио је данас у месту Јаша Томић, у општини Сечањ, први по реду Сајам пољопривреде.

Сајамска манифестација, која је окупила бројне излагаче пољопривредних производа, семенске робе и пољопривредне механизације, одржана је уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и општине Сечањ.

Ресорни секретар Вук Радојевић истакао је овом приликом да Покрајински секретаријат за пољопривреду препознаје значај одржавања пољопривредних манифестација попут ове у селу Јаша Томић, које на најбољи начин у малим сеоским заједницама промовишу пољопривреду и развој села.

Радојевић је даље напоменуо да пољопривредници из општине Сечањ у малом броју користе субвенције Покрајинског секретаријата за пољопривреду, те их је овом приликом позвао да конкуришу, јер, како је навео, финансијска средства издвојена за субвенције у пољопривреди Војводине никада нису била већа.

Он је подсетио и да је поред постојећих мера подршке војвођанским пољопривредницима Покрајински секретаријат за пољопривреду ове године први пут определио средства за набавку нове погонске и прикључне механизације. Како је навео, ребалансом покрајинског будзета обезбеђена су додатна средства за ову меру, те ће током октобра бити реализован конкурс у износу од 150 милиона динара.

„Ако узмемо у обзир чињеницу, да је и републичко министарство пољопривреде реализовало конкурс за набавку нове погонске и прикључне механизације, можемо слободно рећи да у једној календарској години наши пољопривредници имају пуну подршку када је у питању набавка нове механизације“, казао је Радојевић додајући да је за ову намену пољопривредницима у Војводини на располагању и кредитна линија Фонда за развој пољопривреде, за коју је опредељено додатних 250 милиона динара.

Ресорни секретар је даље напоменуо да Покрајински секретаријат за пољопривреду води рачуна о равномерном регионалном развоју. Додао је да ресорни секретаријат, по први пут, препознаје младе као категорију коју треба финансијски стимулисати да се бави пољопривредом и остане на селу.

„У том контексту реализоване су мере аграрне политике субвенционисања младих до 40 године, где су могли да остваре бесповратно до 1,2 милиона динара, а средства су сада добила 94 пољопривредника“, рекао је Радојевић и напоменуо да су и кроз остале конкурсне линије посебно препознати млади до 40 година, жене носиоци пољопривредног газдинства, те они који раде у отежаним условима. Сви они могу да остваре повраћај и до 70 одсто у односу на реализовану инвестицију.

Секретар Радојевић је данас у пратњи председника општине Житиште Митра Вучуревића, обишао и Равни Тополовац где су у току радови на ископавању бунара пијаће воде. Инвестиција је вредна 16,5 милиона динара, од чега је 80 одсто финансирано из покрајинског будзета, а остатак је обезбедила локална самоуправа.

Према речима секретара Радојевића задње активности по питању водоснабдевања у Равном Тополовцу предузете су 1991. године.

„Због тога је ова инвестиција веома важна. Нјеном реализацијом биће решено питање водоснабдевања, које је било горући проблем за становнике Равног Тополовца“, казао је Радојевић и додао да радови иду добром динамиком, односно око 80 одсто бунара је већ ископано.

Ресорни секретар обишао је и мини погон за прераду пијаће воде у Торди, чија реконструкција је такође финансирана из покрајинског будзета. Вредност те инвестиције је преко пет милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила 80 одсто.

Радојевић је нагласио да је Покрајинска влада за нешто више од годину дана издвојила значајна средства управо за реконструкцију и обнову комуналне инфраструктуре у местима широм Војводине, у циљу развоја села и потенцијалног останка младих на селу.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'