Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Саопштење: "Не журити са бербом кукуруза"

13.09.2017

Саопштење: "Не журити са бербом кукуруза"

У организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство данас је одржан радни састанак, на коме је било речи о стању на пољима са кукурузом у АП Војводини, са посебним освртом на присуство микотоксина у тој житарици.

Са састанка је упућена препорука свим пољопривредним произвођачима, да сачекају са бербом кукуруза, да контролишу влагу у зрну која је, према садашњем мониторингу ових усева, без обзира што делује зрело и суво – још увек велика и да на тај начин, у години у којој је суша узела данак приносима, смање своје трошкове за сушење зрна.

Друга препорука односи се на то да се већ код бербе , ако постоји плесњивост клипа, изврши разврставање, како би се оштећено  зрно прво искористило.

На састанку је, такође,  било речи  и о  потреби да се примењују  превентивне мере као што је  дезинфекција силоса и подних складишта пре пријема  кукуруза новог рода . Законска обавеза складиштара је да у смештајним капацитетима врше дезинфекцију, дератизацију, дезинсекцију и фумигацију објеката што је прописима и регулисано у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Покрајински секретаријат за пољопривреду , водопривреду и шумарство и овом приликом апелује на складиштаре на територији АП Војводине да поступају у складу са важећим законским прописима, као и препорукама Управе за заштиту биља, Управе за ветерину и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, како би се избегле могуће појаве микотоксина у складиштима и храни за животиње.

На састанку се присуствовали Младен Петковић и Марко Ровчанин, помоћници покрајинског секретара за пољопривреду, Сања Бугарски саветник министра за  пољопривреду, шумарство и водопривреду,  др Драгица  Јанковић руководилац  Прогнозно- извештајне службе Војводине, др Горан Бекавац  са Института за ратарство и повртарство у Новом Саду,  др Оливера Ђурагић са Института за прехрамбене технологије у Новом Саду и проф. др Стеван Маширевић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'