Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Нови уговори за системе за наводњавање, опремање хладњача, прераду воћа и поврћа

01.09.2017

Нови уговори за системе за наводњавање, опремање хладњача, прераду воћа и поврћа

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, уручио је данас 82 уговора у оквиру другог конкурсног циклуса за суфинансирање набавке опреме за наводњавање и изградњу експлоатационих бунара. Реч је о инвестицији у вредности од 100 милиона динара, од чега је из покрајинског будзета обезбеђен 61 милион динара, а њеном реализацијом под системима за наводњавање биће нових око 830 хектара.

Радојевић је истакао да је за набавку опреме и система за наводњавање у 2017, опредељено преко 30 одсто више средства у односу на 2016, те изразио уверење да ће реализација до сада одобрених инвестиција у наводњавање допринети превазилажењу утицаја суше у наредном временском периоду.

Данас је потписано и 9 уговора за суфинансирање инвестиција у опрему за хладњаче, машине за припрему за тржиште, опрему за прераду уљарица и сушаре за ароматично, зачинско и лековито биље. Укупна вредност инвестиција јесте 48 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила 22 милиона динара. Како је ресорни секретар навео, за ову конкурсну линију у 2017. години, издвојено је готово четири пута више средстава у односу на прошлу годину.

Покрајински секретар за пољопривреду уручио је и 13 уговора укупне вредности 30 милиона динара корисницима који су остварили право на средства за суфинансирање инвестиција за прераду воћа, поврћа (укључујући и печурке), грожђа, производњу вина и јаких алкохолних пића. Секретар Радојевић је навео да је највише средстава у овом конкурсном циклусу усмерено у производњу вина.

Радојевић је у изјави за медије најавио и да ће током септембра Покрајински секретаријат за пољопривреду по први пут расписати конкурс за набавку нове погонске и прикључне пољопривредне механизације. За ту намену обезбеђена су средства у укупном износу од 150 милиона динара, а ресорни секретар изразио је уверење да ће та мера подршке пољопривредницима допринети обнови механизације на територији Војводине.

Ресорни секретар осврнуо се и на процену штете у пољопривреди проузроковане сушом и на мере подршке пољопривредницима.

„Хајде да сачекамо да се жетва заврши и да имамо конкретне показатеље. Ми свакодневно комуницирамо са локалним самоуправама и пољопривредним стручним саветодавним службама и у координацији са њима очекујемо адекватну процену штете од суше на усевима широм Војводине“, истакао је Радојевић додајући да се очекује адекватна и реална процена на терену у сарадњи са ресорним републичким министарством које је надлежно, а затим и конкретне мере којима ће се помоћи пољопривредницима.

„Ми ћемо у оквиру својих надлежности са фондовима који су у ингеренцији покрајинске администрације покушати да све пољопривреднике који су обвезници кредитних линија код Фонда за развој пољопривреде и Развојног фонда на неки начин релаксирамо у овој сушној години“, казао је Радојевић.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'