Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Покрајински секретар Вук Радојевић и министар Бранислав Недимовић започели преговоре са малинарима из Војводине

26.07.2017

Покрајински секретар Вук Радојевић и министар Бранислав Недимовић започели преговоре са малинарима из Војводине

Покрајински секретар за пољопривреду водопривреду и шумарство, Вук Радојевић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, састали су се данас са предствницима удружења „Бачкопољски малинари“, „Малина Раткови“ и представницима локалне самоуправе општине Одзаци, где су разговарли о стању и перспективи развоја малинарства у Војводини као и актуелним питањима овогодишње производње.

Приликом радног састанка одржаног у Покрајинској влади, Недимовић и Радојевић су се сложили да ће путем заједничких механизама у кооперацији на републичком и покрајинском нивоу искористити све расположиве ресурсе како би помогли јачању узгоја малине и олакшали дистрибуцију војвођанским малинараима.

Представници малинара током састанка, поред постојања лоше медијске пропаганде у вези са војвођанском малином , као проблем наводе недостатак сарадње са власницима гигантских хладњача који су ранијих година имали.

Покрајински секретар Вук Радојевић, напоменуо је да је намера да се у наредном периоду заједнички развије стратегија развоја малинарства евидентна, те да у прилог томе говоре и мере покрајинског секретеријата у овој години.

„Покрајински секретаријат увео је мере бесповратних средстава за набавку противградне мреже за заштиту од града, где смо препознали јагодичасто и бобичасто воће, што морам да напоменем није био случај до ове године“, рекао је Радојевић и напоменуо да је значајно повећан и износ за опремање хладњача у односу на прошлу годину, када је износио 35 милона динара а сада износи 145 милиона динара.

Министар Недомивоћ, изразио је разумевање за специфичности проблематике производње малине у Војводини у односу на производњу у централној Србији, и нагласио да постоји свест о квалитету малине која се на територији Војводине призводи по савременим и како је рекао „школским“ стандардима.

Радојевић је осврћући се на резултате данашњег састанка рекао да се прва конструктивна решења за тренутну ситуацију војвођанских малинара огледају у обједињавању произвођача у задруге или асоцијације, чиме би имали могућност да из будзетских средства заједнички повуку веће износе средстава за изградњу и опремање хладњача.

Он је закључио да ће у наредном периоду заједнички, са референтним представницима малинара у Војводини, који су и данас присуствовали састанку, ускладити мере и подржати их и да је цена свакако нешто што је у овом случају од огромног значаја. Сходно томе се очекује да се цена малине у наредном периоду повећа а све чинњенице на тржишту иду у прилог томе.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'