Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Sekretar Radojević obišao opštine Odzaci i Apatin

19.06.2020

Sekretar Radojević obišao opštine Odzaci i Apatin

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević danas je obišao poljoprivredna gazdinstva Valent u Laliću u opštini Odžaci i rekonstruisano postrojenja za preradu vode u Sonti u opštini Apatin.

Sa gazdinstvom porodice Valent, koja se bavi povrtarstvom, pretežno uzgojem krompira, resorni pokrajinski sekretarijat intenzivno sarađuje još od 2017. godine. Preko konkursa za dodelu sredstava, sklopljni su ugovori u vrednosti blizu 11 miliona dinara, od čega je subvencija Pokrajinskog sekretarijata bila skoro sedam miliona. Samo ove godine potpisani su novi ugovori u vrednosti tri miliona, a subvencija iz pokrajinskog budžeta je dva miliona bespovratno.

„U fokusu rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu su upravo ulaganja u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju. Putem kompletnog paketa podrške ovom gazdinstvu obezbedili smo nabavku od sistema za navodnjavanje, tifona, agregatne pumpe, do savremene pakerice i sada stiže i novi kalibrator“, izjavio je dr Radojević.

Gazdinstvo porodice Valent godišnje proizvede oko hiljadu tona krompira i, prema rečima domaćina, bez sistema za zalivanje danas je nezamislivo baviti se povrtarstvom, te su zato dobijene subvencije značajne, kao i za opremu za pakovanje, kako bi se proizvod lakše plasirao na tržištu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je naglasio da taj primer treba da ohrabri sve mlade ljude da se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, gde subvencije iznose i do 70 odsto investicije.

Radojević je posebno pohvalio službe Opštine Odžaci, kao i poljoprivrednike iz ove lokalne samouprave, sa kojima je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu za četiri godine zajednički uložio preko 400 miliona dinara u razvoj, najviše u zalivne sisteme i fizičku imovinu gazdinstava.

U Sonti, naselju koje pripada opštini Apatin, zajedno sa predsednikom Opštine Milanom Škrbićem, dr Vuk Radojević je obišao postrojenje za preradu vode u čiju rekonstrukciju je uloženo blizu 20 miliona dinara, od čega je učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu skoro 80 odsto.

Sumirajući ukupnu saradnju sa Opštinom Apatin, Radojević je rekao je da je zajednički uloženo oko 260 miliona dinara u različite projekte.

Prioritet je imala oblast vodosnabdevanja, pa je tako prošle godine sa 25 miliona dinara rekonstruisano i postrojenje za preradu vode u samom Apatinu, a ove godine je potpisan je ugovor za izgradnju novog bunara, koji će doprineti stabilnosti snabdevanja vodom žitelja ovog mesta. Sa ciljem da se poboljša kvalitet života i u malim sredinama, kako je naglasio Radojević, više od 100 miliona dinara uloženo u vodovodnu mrežu, ali i za uklanjanje divljih deponija sa državnog zemljišta, uređenje atarskih puteva, komasaciju, uređenje kanalske mreže.

Predsednik Opštine Apatin pohvalio je saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu i posebno istakao značaj koji za žitelje Apatina ima izgradnja novog bunara, čime će se preduprediti eventualna nestašicu vode s obzirom da se stari bunar iscrpeo.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'