Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Jačanje saradnje sa Kenijom u oblasti poljoprivrede

21.02.2020

Jačanje saradnje sa Kenijom u oblasti poljoprivrede

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević sastao se danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Republike Kenije Ababuom Namvambom sa kojim je razgovarao o unapređivanju saradnje u oblasti poljoprivrede.

Posebno je bilo reči o saradnji u oblasti prehrambene i prerađivačke industrije, koja je za Keniju od izuzetnog značaja, digitalizaciji poljoprivrede u kontekstu globalnih klimatskih promena, kao i o proizvodnji poljoprivrednih mašina i procesne opreme i transfera tehnologija i znanja na planu semenske proizvodnje.

Radojević i Namvamba konstatovali su da Srbija i Kenija imaju dugu tradiciju dobrih odnosa i da je današnji susret još jedna potvrda ovoj višedecenijskoj saradnji.

Sekretar Radojević se posebno zhvalio na principijelnoj podršci koju je Kenija pokazala po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, uz puno poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu predstavio je gostima iz Kenije potencijale AP Vojvodine i mere agrarne politike, kojima Pokrajinska vlada podstiče razvoj poljoprivrede, osvrnuvši se na izvozne potencijale poljoprivrednih proizvoda Vojvodine, posebno onih koji nisu genetski modifikovani.

„Mogućnost za unapređenje saradnje AP Vojvodine i Kenije u poljoprivredi danas je osnovna tema razgovora, jer je to jedan od prioritetnih ciljeva koji je Kenija postavila u okviru svoje ekonomske politike – obezbeđivanje sigurnosti hranom“, istakao je Radojević. Da za to postoje ozbiljne šanse ilustrovao je i činjenicom da je Vojvodina je dominantno agrarno područje, u čijoj ukupnoj teritoriji oko 74 odsto čine obradive površine, odnosno 1,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, ističući ugled i kvalitet Instuta za ratarstvo i povrtarstvo i Instituta Biosens u postizanju visokih prinosa.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Kenije Ababu Namvamba je naglasio da Kenija neće menjati svoj stav po pitanju Kosova i Metohije i da u Srbiji i AP Vojvodini vidi sigurnog i lojalnog partnera za saradnju i prijateljstvo.

Gosti iz Kenije, koja ima oko 50 miliona stanovnika, istakli su da je osiguravanje hrane veoma značajna stavka u njihovoj ekonomskoj politici, ali da postoji otvorenost za saradnju na više polja u poljoprivredi i da su danas otvorene sve teme koje su od posebnog interesa za njihovu zemlju.

Jedna od tema koja je bila u fokusu današnjeg susreta jeste i povezivanje univerziteta i naučnih instituta AP Vojvodine i Kenije.

Domaćini i gosti Republike Kenije nastavili su današnje razgovore u Institutu Biosens.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'