Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Pokrajina uzela učešće na Savetovanju agronoma Srbije i Simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici na Zlatiboru

28.01.2020

Pokrajina uzela učešće na Savetovanju agronoma Srbije i Simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici na Zlatiboru

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević pozdravio je učesnike 54. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije i 46. Simpozijuma „Poljoprivredna tehnika“, koji se u januaru tradicionalno održavaju na Zlatiboru.

Ističući značaj Savetovanja, koje slovi za najznačajnije ovog tipa u zemlji, i koje na jednom mestu okuplja predstavnike struke i nauke, sekretar Radojević je naglasio da ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da za svaku državu nacionalno semenarstvo predstavlja i najveće nacionalno blago. koje treba očuvati i unaprediti.

„Od semena sve počinje, od njega zavisi i prehrambena sigurnost zemlje, kao i proizvodnja hrane. Seme je zalog za nacionalnu budućnost, a proizvodnja visokokvalitetnog sertifikovanog semena predstavlja sintezu istraživanja, znanja, tehnologija i dobre proizvođačke prakse“, kazao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

On je naglasio da se, prema zvaničnim informacijama Semenarske asocijacije Srbije, u proizvodnji pšenice i soje upotrebljava samo 40 odsto deklarisanog semena. Radojević smatra da je poražavajuće da deklarisano seme nema alternativu, a da je najbolji način da poljoprivrednik osigura svoju proizvodnju upravo taj da seje sertifikovano seme.

U okviru 46. Simpozijuma „Poljoprivredna tehnika“ sekretar Radojević je istakao da je ovaj skup idealna prilika da se govori o stanju poljoprivredne mehanizacije u Srbiji, ali i o novim trendovima u domenu poljoprivredne tehnike. On je rekao da je savremena poljoprivredna mehanizacija važan uslov za ostvarivanje profitabilne i konkuretne poljoprivredne proizvodnje.

Radojević je podsetio prisutne da su u cilju obnove mehanizacije poljoprivrednicima na raspolaganju nacionalne mere podrške resornog ministarstva i pokrajinskih fondova putem kreditnih linija, a da je Programom investicionog plana Srbija 2020-2025 predviđeno i 50 miliona dinara subvencija iz državnog budzeta za nabavku novih traktora.

Savetovanje agronoma i poljoprivrednika u organizaciji novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i ove godine okupilo je veliki broj poljoprivrednih proizvođača, vrhunskih stručnjaka i agronoma, kao i predstavnika obrazovnih i nadležnih državnih institucija. Simpozijum o poljoprivrednoj tehnici organizovali su Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku i Departman za poljoprivrednu tehniku novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'