Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Pokrajina i Grad zajednički rade na unapređivanju dualnog obrazovanja u poljoprivredi

19.11.2019

Pokrajina i Grad zajednički rade na unapređivanju dualnog obrazovanja u poljoprivredi

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, obišao je danas školsku ekonomiju Poljoprivredne škole u Futogu, gde se nalazi savremeni plastenik nabavljen u okviru realizacije međunarodnog projekta Agrino.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, po prvi put je vodeći partner u jednom međunarodnom projektu koji, kako je Radojević istakao, ima cilj da u poljoprivrednim školama u našoj pokrajini unapredi dualno obrazovanje učenika uz primenu najsavremenije opreme.

Radojević je podsetio na to da su eksperimentalni plastenici u okviru ovog projekta, sufinansiranog iz Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2014–2020, osim u Poljoprivrednoj školi u Futogu, smešteni i u srednjim poljoprivrednim školama u Rumi i Vršcu, kao i na oglednom imanju novosadskog Instituta za ratarstvo.

“Projekat se realizuje zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju ideje sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fondom za evropske poslove u Novom Sadu. Do 30. novembra završavamo kompletnu realizaciju ovog projekta, čija je ukupna vrednost preko 325.000 evra“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

On je naveo da je u Poljoprivrednoj školi u Futogu podignut jedan od četiri eksperimentalna pametna plastenika. Njihovim obezbeđivanjem mladim srednjoškolcima je omogućena edukacija u najsavremenijim uslovima, a istovremeno, kako je Radojević ukazao, svi mladi i nezaposleni ljudi u seoskim sredinama mogu da koriste ove plastenike.

„Formirali smo tri inkubatora u tri pomenute poljoprivredne škole. Vrednost jednog plastenika je 14.000 evra i oni stoje na raspolaganju svim mladim poljoprivrednicima, kako bi im pomogli u tome da unaprede svoju proizvodnju i kapacitete u oblasti povrtarstva. Na javni poziv javilo nam se preko 250 zainteresovanih proizvođača za korišćenje plastenika, u okviru poljoprivrednih škola gde su smešteni“, rekao je Radojević i dodao da se u ovim plastenicima 12 meseci mogu uzgajati različite vrste povrća uz najsavremenije mobilne aplikacije, koje regulišu temperaturu i vlažnost zemljišta i vazduha.

Sekretar je posebno istakao da Pokrajina i Grad Novi Sad zajednički doprinose unapređivanju rada obrazovnih ustanova poput Poljoprivredne škole u Futogu, koja ima dugu tradiciju. On je istakao da je to odličan model za poboljšanje sistema dualnog obrazovanja.

Radojević je naveo da je u poslednje tri godine Pokrajinski sekretarijat putem konkursa investirao preko osam miliona dinara u nabavku neophodne opreme ovoj školi: dva traktora, tifon, pumpu za navodnjavanje, rasturač stajnjaka, prikolicu i plug, dve komore mlečnih proizvoda, punilicu mlečnih proizvoda, kao i bespovratna sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti na temu zadrugarstva.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je ovaj plastenik odlična novina, ne samo za školu već i za celu zajednicu.

“Grad je svakako partner u svim ovim procesima i gledamo da proširimo našu lepezu podrške poljoprivrednim proizvođačima u Novom Sadu. Verujem da će Poljoprivredna škola u Futogu imati odgovor na sve izazove koje nose vremena pred nama. Đaci ove škole, koja je istovremeno i jedna mala fabrika, imaju dodira sa svim onim tehnologijama, znanjem i modernom naukom, kojima sutra treba da vladaju dok budu radili ono za šta se školuju. Moramo animirati mlade ljude da upisuju poljoprivredne škole i fakultete, da im približimo tu struku kao interesantnu i isplativu, a na nama je da konstantno podižemo kvalitet i jačamo kapacitete, ne samo škole već i njihovih znanja i veština kako bi sutra spremno vladali ovim procesima”, rekao je gradonačelnik Vučević.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'