Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Dr Vuk Radojević otvorio 27. „Pudarske dane“ u Irigu

13.09.2019

Dr Vuk Radojević otvorio 27. „Pudarske dane“ u Irigu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je otvorio večeras, na iriškom Ribarskom trgu, ovogodišnje - 27. po redu „Pudarske dane“.

Ova tradicionalna privredno - turistička manifestacija, koja se duže od četvrt veka održava u Irigu, posvećena je pudaru – čuvaru vinograda, vinu, grožđu i razvoju vinogradarstva.

Radojević je posebno pohvalio Društvo Irižana, kao i lokalnu samoupravu za organizaciju ove, po mnogo čemu jedinstvene manifestacije, i istakao da „Pudarski dani“ zaslužuju punu podršku, jer na najbolji način neguju vinsku tradiciju, kulturu i običaje Iriga i celog ovog kraja.

„Pokrajinski sekretarijat prepoznaje značaj ovakvih i sličnih manifestacija, i iz tog razloga i finansijski podržavamo organizaciju i ovogodišnjih „Pudarskih dana“. Irig sa oko 250 hektara vinograda u iriškom ataru, kao i sa iskorakom kada je u pitanju veliki trud u pogledu podizanja kvaliteta vina, potom dobijanja oznake geografskog porekla „Sremski rejon/Srem“ gde su uvrštene četiri vinarije iz Iriga sa 23 vina dostajanstveno i reprezentativno predstavlja ceo Srem“, istakao je večeras u Irigu dr Radojević i dodao da sve to doprinosi da proizvođači budu bolje prepoznati kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu.

Radojević je ukazao na činjenicu da je Pokrajinska vlada od 2017. godine po prvi put prepoznala potrebu subvencionisanja vinogradare i vinare kroz subvencije za podizanje novih zasada vinove loze. On je posebno naglasio da je zadovoljan što vinarije iz ovog kraja koriste te subvencije i uspešno ih realizuju.

„Za ovo kratko vreme uspeli smo da oko 170 miliona dinara investicija da realizujemo kada je u pitanju oprema za vinarije“, podsetio je resorni sekretar i poželeo Irižanima uspeh u daljoj organizaciji ove manifestacije koja okuplja zavidan broj izlagača i posetilaca iz okolnih regiona.

Sekretar Radojević izneo je da Irig ima još nečim da se pohvali, a reč je o Srednjoj stručnoj poljoprivrednoj školi gde se odvija dualno obrazovanje, koju je resorni sekretarijat takođe finansijski podržao putem subvencija za nabavku najnovije opreme.On je ukazao da je reč o stručnoj školi koja je primer kako se mladi kvalitetno mogu obrazovati, kako bi se najbolje bavili onim što je glavna karakteristika njihovog kraja - vinogradarastvom i proizvodnjom vina. On je istakao da će ova podrška biti nastavljena, jer je opredeljenje Pokrajinske vlade da ulaže i u kvalitetnu stručnu edukaciju.

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović pozdravio je večeras Irižane i ukazo na značajnu mogućnost da večeras vinari i vinogradari iznesu svoje proizvode i pokažu ih posetiocima širom regiona. Posebnu zahvalnost izrazio je na podršci Pokrajinskoj vladi i resornom sekretarijatu koju pružaju za razvoj voćarstva i vinogradarstva u ovoj sremskoj opštini.

Manifestaciju Pudarski dani i ove godine prati bogat kulturno – umetnički i zabavni program, te dešavanja kao što su: Fruškogorski sajam vina „Pudarev izbor i bogat dečiji program. U sklopu ovih pudarskih dana novinu u programu čini edukativni deo namenjen sadašnjim i budućim vinarima, koji je posvećen tome kako da se započne i unapredi postojeća vinska proizvodnja.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'