Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
За заштиту усева у Војводини обезбеђено 780 противградних ракета

02.04.2019

За заштиту усева у Војводини обезбеђено 780 противградних ракета

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас, у присуству директора Републичког хидрометеоролошког завода, проф. др Југослава Николића, предао Радарском центру „Фрушка гора“ на коришћење 780 противградних ракета за спровођење заштите пољопривредних усева на територији АП Војводине.

Секретар Радојевић је истакао да Покрајински секретаријат за пољопривреду, у непосредној сарадњи са Републичким хидрометеролошким заводом, који је надлежни орган за организовање и спровођење мера противградне одбране, реализује ову меру и да је за ту намену издвојио 30 милиона динара, што је за 50 одсто више него прошле године.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду већ трећу годину интензивно ради на унапређивању система одбране од града у нашој покрајини, и реализује меру за набавку противградних ракета. Републички хидрометоролошки завод коме смо их уступили ће, у складу с потребама на терену, дистрибуирати ове ракете ка три радарска центра у Војводини - Фрушкој гори, Бајши и Самошу“, истакао је Радојевић.

Он је изнео очекивања да ће, са овим значајним бројем противградних рекета, штета која може да настане од града, бити сведена на минимум.Говорећи о значају мере противградне заштите коју Секретаријат спроводи, Радојевић је овоме у прилог изнео и процене Државне ревизорске институције, које говоре да су штете од града, у претходне три године, износиле нешто преко 6,2 милијарде динара. На основу тога, процена је да је штета која је настала у пољопривреди на територији целе Републике Србије била 5,8 милијарди динара.

Радојевић је изнео и да је Покрајински секртаријат, у циљу унапређења противградне заштите, покренуо и поступак израде две пројектно-техничке документације у вези са успоствљањем аутоматских лансирних станица. Реч је о моделу који већ спроводи ресорно министарство у сарадњи са Хидрометеролошким заводом. Први корак ће бити спроведен у оквиру Радарског центра на Фрушкој гори, имајући у виду, како је Радојевић истакао, његов заначај на целокупну пољопривредну производњу коју покрива, а реч је о воћарским, повртарским и виноградарским културама.

Ресорни секретар је још навео да Секретаријат као подршку пољопривредницима спроводи и меру у области набавке противградних мрежа, како би се непосредним пољопривредним произвођачима омогућило да исто тако заштите своје усеве, пре свега реч је о воћарским културама.Како је рекао, и ова мера се успешно спроводи и већ за наредну недељу најавио потписивање уговора са корисницима ових средстава.

Др Радојевић је истакао да ће Покрајина наставити са оваквим системом улагања у жељи да сачува усеве на својој територији.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода, проф. др Југослав Николић је потврдио да држава Србија заједно са Покрајинском владом на три начина помаже у спровођењу противградне заштите.Први је кроз систем одбране од града, други кроз субвенцију за набавку противградних мрежа и трећи путем субвенције у осигурања. Он је указао да држава чини сви могући напоре, како би индивидуални пољопривредници заштитили своју производњу.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'