Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Otvorena 19. „Kupusijada“ u Futogu

03.11.2018

Otvorena 19. „Kupusijada“ u Futogu

Ovogodišnja 19. „Kupusijada“, na kojoj su se okupili brojni poljoprivredni proizvođači i izlagači, svečano je otvorena danas u Kulturnom centru „Mladost“ u Futogu.

Pored proizvođača futoškog kupusa, priliku da predstave svoje domaće proizvode imali su i ostali proizvođači, a sve u cilju predstavljanja privrednih potencijala Futoga.

Pokrajinski sekreatar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je istakao značaj ove manifestacije, koja promoviše futoški kupus kao brend Srbije.

"Mi između ostalog finansiramo održavanje ovakvih manifestacija. Pomažemo rad udruženju "Futoški kupus" i ovo jeste način da se široj masi približi značaj kupusa ne samo za Futog, nego siguran sam i za Republiku Srbiju", rekao je dr Vuk Radojević.

On je istakao da zaštićena oznaka geografskog porekla zapravo predstavlja komparativnu prednost naših proizvoda na tržištu, i dodao da je to pravi put ka boljem pozicioniranju naših domaćih proizvoda.

“Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja sredstva za finansiranje troškova za sertifikaciju, za označavanje geografskog porekla. Drago mi je što smo uspeli to da organizujemo sa Gradom Novim Sadom, prošle godine, kada je bila u pitanju begečka šargarepa i ovo jeste, zapravo, prilika da pozovemo sve poljoprivrednike da se udružuju, da označe geografsko poreklo i da na taj način zauzmu bolje pozicije na tržištu, naglasio je Radojević na otvaranju 19. “Kupusijade” u Futogu.

On je je ukazavši na važnost standardizacije proizvodnje, koju Sekretarijat podržava, apelovao na poljoprivrednike da iskoriste podršku i obeleže svoje proizvode, jer je to način ne samo da prošire proizvodnju nego i da animiraju nove poljoprivredne proizvođače da uđu u tu vrstu delatnosti i postignu bolji kvalitet na tržištu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo, što danas imamo 12 tih sertifikovanih brendova.

“Mi ćemo se truditi da sledeće godine usvojimo jedan poseban zakon, koji će nam omogućiti da i u Evropskoj uniji bude zaštićen futoški kiseli kupus. Onako kako se štiti praška šunka, tako i mi treba zaštitimo naš kupus, jer to je naša obaveza prema svim ljudima koji ovde žive i rade, rekao je Nedimović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da i najrazvijenije ekonomske zamlje neguju slične manifestacije, i ističu kao nešto najbolje i što, na kraju, može i te kako da se komercijalno isplati.

Devetnaesta po redu „Kupusijada“ u Futogu , jedinstvena manifestacija u Srbiji – po tematici kojoj je posvećena – mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu, nastavlja se i sutra uz bogat program, koji su organizatori pripremili za posetioce.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'