Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Podrška srednjim poljoprivrednim školama za projektne aktivnosti u zadrugarstvu

31.10.2018

Podrška srednjim poljoprivrednim školama za projektne aktivnosti u zadrugarstvu

okrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, uručio je danas ugovore direktorima devet javnih srednjih poljoprivrednih škola u Vojvodini, koje su ostvarile pravo na dodelu bespovratnih sredstava u okviru konkursa namenjenog realizaciji projektnih aktivnosti u oblasti zadrugarstva za 2018. godinu.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je po prvi put opredelio sredstva za ovu namenu, s tim što će školama na ime finansiranja troškova obilaska zadruga u okviru projekta, pripasti oko 450.000 dinara, dok će nakon realizacije projektnih aktivnosti učenici koji su obišli zadruge dostaviti prezentacije od kojih će tri najbolje biti nagrađene, u ukupnom iznosu od 300.000 dinara.

„Ovaj projekat je nešto što predstavlja iskorak i u radu Sekretarijata. Reč je o prepoznavanju potrebe za edukacijom i podizanjem nivoa svesti mladih ljudi, u ovom slučaju srednjoškolaca, kada je u pitanju značaj udruživanja poljoprivrednika u zemljoradničke zadruge“, rekao je ovom prilikom dr Radojević.

S obzirom da je zemljoradničko zadrugarstvo u Vojvodini i Srbiji, najzastupljeniji i najefikasniji način privrednog udruživanja poljoprivrednika, kako je Radojević predočio, cilj ove konkursne podrške je bio da se đacima, koji su se opredelili za poljoprivrednu struku, ponude šira znanja i predoče prednosti o zadružnom obliku organizovanja u praksi.

Radojević je istakao da je projekat osmišljen u saradnji sa sa Zadružnim savezom Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice. On je podsetio i da je nastavni predmet poljoprivredno zadrugarstvo od ove godine uveden u novootvorene obrazovne profile kao izborni predmet, kako bi mladi poljoprivrednici već tokom srednjoškolskog obrazovanja stekli znanja o tome šta znači zadruga i koliko je bitno udruživanje, pogotovo u malim seoskim sredinama.

Radojević je istakao da i većina đaka iz poljoprivrednih škola, upravo dolazi iz tih sredina pa je značajno upoznati ih i kako zadruge zapravo posluju.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je po prvi put 2017. godine u okviru mera agrarne politike posebno prepoznao mlade poljoprivrednike kroz konkurs za podršku mladima u ruralnim područijima.

„Bitno nam je da mladi ostaju u selu, budu nosioci razvoja savremene poljoprivrede i time doprinesu razvoju sela“, naglasio je Radojević ovom prilikom i dodao da je značaj ovog modela udruživanja bitan i zbog ostanka mladih na selu, koji udruživanjem u seoske zadruge sutra lakše mogu da osvaje i tržište.

U sklopu projektnih aktivnosti predviđena su predavanja stručnjaka za zadružno organizovanje, posete zadrugama i upoznavanje učenika sa radom savremenih zadruga, na teritoriji naše pokrajine. Sve ove škole imaće priliku da na kraju prezntuju šta su naučili, a komisija oceniti i novčano nagraditi tri najbolja prikaza na temu značaja zadružnog organizovanja za poljoprivrednike i kvaliteta života u ruralnim sredinama.

Prva nagrada iznosi 150.000 dinara, druga 100.000 dinara i treća 50.000 dinara.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'