Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Startovao projekat AGRINNO: Predstavljen prvi savremeni plastenik za unapređenje proizvodnje u povrtarstvu

24.10.2018

Startovao projekat AGRINNO: Predstavljen prvi savremeni plastenik za unapređenje proizvodnje u povrtarstvu

Na oglednom polju novosadskog Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima, učesnicima radionice „Uzgoj povrća u inovativnom plasteniku“, predstavljen je danas prvi savremeni plastenik, nabavljen u sklopu realizacije projekta AGRINNO, koji se sufinansira iz Interreg - IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, podsetio je ovom prilikom da je cilj projekta AGRINNO, koji je prvi projekat sufinansiran iz fondova Evropske unije u kojem je resorni sekretarijat vodeći partner, da se ojača inovativni pristup i preduzetnički duh kod mladih ljudi u oblasti agrobiznisa.

Sekretar Radojević je podsetio da je reč o projektu ukupne vrednost preko 325 hiljada evra, koji treba da omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

Resorni sekretar je rekao da je predviđena nabavka još tri ovakva plastenika, koji će biti smešteni na tri lokacije širom Vojvodine- u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu s namerom da se na ovaj način motivišu i edukuju mladi poljoprivredni proizvođači da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije.
„Pored želje da mladim poljoprivrednim proizvođačima obezbedimo mogućnost da osavremene svoju proizvodnju u plasteniku, ovo je i način da primenom inovativnih modela u radu dođu i do boljeg profita i ostanu na selu“, rekao je Radojević.

On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fondom za evropske poslove u Novom Sadu.

Kako je resorni sekretar naglasio, naredni korak je edukacija. U saradnji sa Naučnim institutom za ratarstvo i povrtarstvo Sejkretarijat za poljoprivredu će započeti seriju edukativnih seminara posvećenih proizvodnji u plastenicima, kako bi ovaj vid savremene proizvodnje našao brzu primenu kod proizvođača.
Dr Radojević je pozvao sve one koji se bave plasteničkom proizvodnjom da iskoriste subvencije koje im nude u Pokrajinskom sekrertarijatu za poljoprivredu, kako bi došli do kvalitetne i ekonomski održive investicije.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'