Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Секретар Вук Радојевић у посети словеначким и италијанским задругарима

11.10.2018

Секретар Вук Радојевић у посети словеначким и италијанским задругарима

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, у оквиру стручне посете Словенији и Италији, коју је организовао Задружни савез Војводине, водио је разговоре са представницима словеначког задружног сектора у Горишким Брдима, а потом у Ферари са представницима Савеза пољопривредних задруга Италије о могућем унапређивању сарадње са АП Војводином, у области пољопривреде и задругарства.

Др Радојевић је у сусрету са словеначким и италијанским задругарима нагласио да су нам изузетно значајна искуства других у овој области, јер је задругарство једини начин организовања малих и средњих произвођача за њихов опстанак на тржишту пољопривредно-прехрамбених производа.

Радојевић је у Горишким Брдима обишао Задругу „Винске клети“, где је одржан састанак са директором Силваном Першањом и представницима Задружног савеза Словеније.
„Заједнички задатак државе, самих пољопривредника, задружних савеза Војводине и Србије, јесте да промовишу идеју задругарства“, истакао је Радојевић и навео да интензивно радимо на томе, подсетивши и на традицију у АП Војводини дугу преко 170 година.

Он је навео да дугогодишња сарадња коју Војводина и Србија остварују са Задружним савезом Словеније значајно доприноси укупној међузадружној сарадњи у региону.
Словеначки и италијански задругари су овом приликом истакли значај оваквих сусрета и похвалили Србију, која је постигла видљиве успехе плану ревитализације задругарства, и успела да донесе афирмативни закон о задругама. Како су навели, одраз оваквих помака огледа се и кроз успешну регионалну сарадњу задружних савеза, као и међународне активности и изразили спремност да своја искуства поделе са нама.

Радојевић се у Ферари састао и са Масимом Мором, потпредседником АГЦИ, Савеза пољопривредних задруга покрајине Емилија Ромања.
Након заједничког обиласка огледне Земљорадничке задруге Салви, Масимо Моро и представници Задружног савеза Италије су се, у разговору са делегацијом Војводине, сложили да се кроз модернизацију задруга и стимулисање удруживања у сложене задруге постиже унапређење конкурентности пољопривреде, што је заједнички циљ свих учесника у пољопривредној делатности.

Радојевић и Моро су се осврнули и на протокол о сарадњи који су прошле године, Покрајински секретаријат за пољопривреду и Задружни савез Војводине, потписали са Националним удружењем италијанских задругара "АГЦИ", Конфиндустрије Србија.

Споразум је значајан јер представља оквир за стратешко партнерство између италијанских и српских задруга.

Делегација из Војводине, у чијем саставу су били и председник и секретар Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, представници Пољопривредног факултета у Новом Саду и Конфиндустрије Србија, обишли су задруге лидере у производњи воћа и поврћа у Ферари, као и задругу за производњу пармезана у Парми и упознали се са њиховим начином рада.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'