Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Sekretar Vuk Radojević u poseti slovenačkim i italijanskim zadrugarima

11.10.2018

Sekretar Vuk Radojević u poseti slovenačkim i italijanskim zadrugarima

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, u okviru stručne posete Sloveniji i Italiji, koju je organizovao Zadružni savez Vojvodine, vodio je razgovore sa predstavnicima slovenačkog zadružnog sektora u Goriškim Brdima, a potom u Ferari sa predstavnicima Saveza poljoprivrednih zadruga Italije o mogućem unapređivanju saradnje sa AP Vojvodinom, u oblasti poljoprivrede i zadrugarstva.

Dr Radojević je u susretu sa slovenačkim i italijanskim zadrugarima naglasio da su nam izuzetno značajna iskustva drugih u ovoj oblasti, jer je zadrugarstvo jedini način organizovanja malih i srednjih proizvođača za njihov opstanak na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Radojević je u Goriškim Brdima obišao Zadrugu „Vinske kleti“, gde je održan sastanak sa direktorom Silvanom Peršanjom i predstavnicima Zadružnog saveza Slovenije.
„Zajednički zadatak države, samih poljoprivrednika, zadružnih saveza Vojvodine i Srbije, jeste da promovišu ideju zadrugarstva“, istakao je Radojević i naveo da intenzivno radimo na tome, podsetivši i na tradiciju u AP Vojvodini dugu preko 170 godina.

On je naveo da dugogodišnja saradnja koju Vojvodina i Srbija ostvaruju sa Zadružnim savezom Slovenije značajno doprinosi ukupnoj međuzadružnoj saradnji u regionu.
Slovenački i italijanski zadrugari su ovom prilikom istakli značaj ovakvih susreta i pohvalili Srbiju, koja je postigla vidljive uspehe planu revitalizacije zadrugarstva, i uspela da donese afirmativni zakon o zadrugama. Kako su naveli, odraz ovakvih pomaka ogleda se i kroz uspešnu regionalnu saradnju zadružnih saveza, kao i međunarodne aktivnosti i izrazili spremnost da svoja iskustva podele sa nama.

Radojević se u Ferari sastao i sa Masimom Morom, potpredsednikom AGCI, Saveza poljoprivrednih zadruga pokrajine Emilija Romanja.
Nakon zajedničkog obilaska ogledne Zemljoradničke zadruge Salvi, Masimo Moro i predstavnici Zadružnog saveza Italije su se, u razgovoru sa delegacijom Vojvodine, složili da se kroz modernizaciju zadruga i stimulisanje udruživanja u složene zadruge postiže unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, što je zajednički cilj svih učesnika u poljoprivrednoj delatnosti.

Radojević i Moro su se osvrnuli i na protokol o saradnji koji su prošle godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Zadružni savez Vojvodine, potpisali sa Nacionalnim udruženjem italijanskih zadrugara "AGCI", Konfindustrije Srbija.

Sporazum je značajan jer predstavlja okvir za strateško partnerstvo između italijanskih i srpskih zadruga.

Delegacija iz Vojvodine, u čijem sastavu su bili i predsednik i sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Konfindustrije Srbija, obišli su zadruge lidere u proizvodnji voća i povrća u Ferari, kao i zadrugu za proizvodnju parmezana u Parmi i upoznali se sa njihovim načinom rada.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'