Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Dr Radojević: Uvažavanje naučnoistraživačkog rada je ono čime mlade generacije treba da se rukovode

02.10.2018

Dr Radojević: Uvažavanje naučnoistraživačkog rada je ono čime mlade generacije treba da se rukovode

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, otvorio je danas 15. Međunarodnu konferenciju o fitotehnologijama i konferenciju „Unapredimo šumarstvo za buduće generacije“.

Na otvaranju ove međunarodne konferencije, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, povodom 60 godina osnivanja i uspešnog rada Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, dr Radojević je konstatovao da Institut, koji predstavlja jedinstvenu regionalnu ustanovu, i resorni sekretarijat ostvaruju izuzetnu saradnju, čineći maksimalna zalaganja u pravcu doprinosa na planu unapređivanja šumarstva na teritoriji AP Vojvodine.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je kroz svoje agrarne mere posebno prepoznao šumarstvo, pre svega kroz podsticaje namenjene pošumljavanju, izgradnji šumskih puteva ali i kroz unapređivanje rasadničke proizvodnje“, naveo je Radojević i dodao da je, takođe, važan zajednički zadatak i animiranje lokalnih samouprava u pogledu povećanja procenta pošumljenosti. On je naglasio da je reč o ozbiljnom izazovu, koji je uvek aktuelan, i kome se mora pokloniti posebna pažnja, te da u narednom periodu mora pronaći načina da se poveća procenat površina pod šumama u Vojvodini.

„Institut zajedno sa Sekretarijatom koristi finansijska sredstva namenjena pronalaženju odgovora na globalne klimatske promene, i kako naći adekvatne genotipe koji će zapravo zadovoljiti sve neophodne preduslove“, izneo je Radojević.

Resorni sekretar je naglasio da je uvažavanje naučnoistraživačkog rada ono čime mlade generacije treba da se rukovode u svim oblastima, pa tako i kada je reč o šumarstvu.

On je ukazao da je zato upravo početak nove akademske godine, prava prilika za obeležavanje jubileja, kao što je 60 godina naučnosistraživačkog rada Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, ali i održavanja međunarodnih skupova na temu fitotehnologije, odnosno upotrebe biljaka za unapređenje životne sredine i unapređenje šumarstva.

Dr Vuk Radojević je ovom prilikom, u ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, primio zahvalnicu Instituta za doprinos u ostvarivanju uspešne saradnje i doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada.

Na međunarodnoj konferenciji u Novom Sadu, posvećenoj fitotehnologijama i unapređivanju šumarstva, učestvuje oko 240 učesnika, od čega je oko 200 naučnika i stručnjaka iz inostranstva.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'