Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević otvorio 14. Smotru poljoprivredne industrije i trgovine

18.07.2018

Vuk Radojević otvorio 14. Smotru poljoprivredne industrije i trgovine

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je danas u Kaću otvorio 14. Smotru poljoprivredne industrije i trgovine – SPIT, istakavši da manifestacije poput ove zaslužuju posebnu pažnju, jer promovišu najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju.Kroz ovakve smotre, kako je rekao, daje se svojevrstan doprinos razvoju i unapređivanju poljoprivredne proizvodnje na teritorji AP Vojvodine.

„Savremena poljoprivredna proizvodnja se ne može zamisliti bez primene savremenih poljoprivrednih mašina, i pogonskih i priključnih, jer od njihovog kvaliteta, performansi i radnih učinaka zavisi kvalitet obavljenih agrotehničkih operacija u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Zato je SPIT odlična prilika da se poljoprivredni proizvođači neposredno upoznaju sa prednostima savremene mehanizacije“, istakao je Radojević.

On je podsetio da je resorni sekretarijat prošle godine, prepoznavši potrebu za obnavljanjem mehanizacije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, imao usaglašene mere po pitanju nabavke nove pogonske i priključne mehanizacije. Radojević je istakao da unazad dve decenije, nisu uložena značajnija sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Time se doprinelo poboljšanju stanja mehanizacije u Srbiji i AP Vojvodini u cilju postizanja što kvalitetnije obrade zemljišta, te smanjivanja troškova proizvodnje, koja na poljoprivrednim gazdinstvima treba da bude profitabilnija i ekonomičnija.

Vuk Radojević je ukazao i na značaj IPARD programa, koji je nov izvor finansiranja, i od ove godine na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, u sklopu kojeg su potpisani i prvi ugovori. On je podsetio i da je resorni sekretarijat za meru podrške mladim poljoprivrednicima-start-ap programom u 2018. godini izdvojio 200 miliona dinara, i napomenuo da je u okviru oko 900 prijava koje su stigle po ovom osnovu, čak oko 600 opredeljeno za nabavku nove priključne mehanizacije u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

Radojević je izneo da je ova agrarna mera, gde Sekretarijat sa 90 odsto sredstava subvencioniše korisnike, više nego podsticajna i doprinos je ostanku mladih poljoprivrednika na selu.

Resorni sekretar je čestitao organizatorima na visokoprofesionalnoj izložbi mehanizacije, i poželeo proizvođačima uspešnu poljoprivrednu godinu. Podsetio je još i da poljoprivrednicima Vojvodine stoje na raspolaganju izuzetno povoljne kreditne linije za nabavku nove pogonske i priključne mehanizacije kod Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, Razvojnog fonda Vojvodine i Garancijskog fonda.

Ovom tradicionalnom manifestacijom, u organizaciji Kluba 100P plus, na parceli porodičnog gazdinstva Malešev, na putu Kać – Budisava, na svečan način je obeležen kraj žetve.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'