Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević: Zadrugarstvo ćemo vratiti na mesto koje mu pripada

27.04.2018

Vuk Radojević: Zadrugarstvo ćemo vratiti na mesto koje mu pripada

„Krajnje je vreme bilo da zadrugarstvo vratimo na mesto koje mu pripada“, poručio je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uoči današnje redovne godišnje sednice Skupštine Zadružnog saveza Vojvodine, održane u Privrednoj komori Vojvodine.

On je naglasio da je u poslednje dve godine, od kada je formirana Pokrajinska vlada, jedan od prioritetnih zadataka intenzivna saradnja sa zadružnim sektorom u Vojvodini, jer su zemljoradničke zadruge značajan faktor razvoja naše pokrajine.

„Činjenica je da je 2017. godina obeležena kao godina početka revitalizacije zadružnog pokreta u Vojvodini, ali istovremeno i u Republici Srbiji. Zajednički koordinirano sprovode se aktivnosti podrške zadružnom sektoru i na republičkom, i na pokrajinskom nivou. Kada govorimo o Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, u 2017. godini gotovo kroz sve konkursne linije smo prepoznali zemljoradničke zadruge kao potencijalne korisnike bespovratnih finansijskih sredstava, to jest subvencija. Drago mi je što su zadruge iskoristile tu mogućnost“, rekao je Radojević.

On je dodao da će se sa ovom podrškom nastaviti i u 2018. godini, u cilju da se zajedničkim aktivnostima jasno legitimiše model zadrugarstva, s obzirom na tradiciju u AP Vojvodini dugu preko 170 godina.

Radojević je istakao da je uveren da će kroz zajedničku aktivnost resornog sekretarijata sa Zadružnim savezom Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, u svim poljoprivrednim srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine, kao redovan predmet, u nastavu biti uvedeno zemljoradničko zadrugarstvo. Ovo bi ,kako je naveo, bio značajan impuls budućim mladim poljoprivrednicima, koji bi po završetku svog obrazovanja, pored sticanja znanja o proizvodnji, znali kako da se udružuju, sarađuju i lakše zajednički pozicioniraju na tržištu.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, istakao je da je zadrugarstvo u ekspanziji i da je 2017. godina protekla u znaku zemljoradničkih zadruga.

„Imali smo maksimalnu podršku, kako republičkih, tako i pokrajinskih državnih organa. Zadruga znači opstanak na selu, znači razvoj sela. Država je to konačno prepoznala, osnivaju se nove zadruge, a mi potenciramo da se osnivaju zadruge u naseljenim mestima gde uopšte ne postoje zadruge. Odnosno, pravimo svojevrsnu mrežu zadruga na teritoriji AP Vojvodine“, rekao je Jovanov.

Pored članova Skupštine, današnjem zasedanju Zadružnog saveza Vojvodine prisustvovali su i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, kao i predstavnici Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu .
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'