Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Radojević najavio nove konkurse za podsticaj razvoju agrara

09.03.2018

Radojević najavio nove konkurse za podsticaj razvoju agrara

Mere agrarne politike, koje su bile aktuelne prošle godine, sprovodiće se i u 2018. godini i biti kvalitativno unapređene u pogledu podsticaja, kako na republičkom tako i na pokrajinskom nivou. Ovo je zajednička poruka sa današnjeg skupa u Privrednoj komori Vojvodine, održanog na temu finansiranja poljoprivrede uz podršku države u 2018. godini.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je izneo da će i nadalje posebna pažnja biti usmerena na mlade proizvođače do 40 godina, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava, i poljoprivrednike koji rade u otežanim uslovima rada.

„Nastavićemo tempom iz 2017. godine, uz puno uvažavanje početka primene IPARD program. Verujem da će poljoprivreda Vojvodine znati to da iskoristi na najbolji način, a svi oni koji nisu usmereni na bespovratna sredstva iz evropskog budzeta za njih su opredeljene nacionalne mere“, poručio je Radojević uz ubeđenje da ima dovoljno finansijskih sredstava da se izađe u susret poljoprivrednim proizvođačima.

Radojevića je ukazao i da će strateški interes biti opremanje regionalih sistema za navodnjavanje, te da je prošle godine započeto 11 takvih projekata preko Abu Dabi fonda. Naveo je i da je već je urađeno 13 novih projekata za drugu fazu, a za treću fazu u pripremi je još novih 14 projekata. Kako je još istakao, Sekretarijat će prepoznati one poljoprivrednike koji su naslonjeni na ove regionalne sisteme za navodnjavanje u želji da oni budu u punoj funkciji. Pored sistema za navodnjavanje, prioritet će biti i udruživanje poljoprivrednika i zadrugarstvo.

Radojević je najavio je i prve konkurse, koji će sutra biti objavljeni. Tri konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koja su namenjena lokalnim samoupravama tiču se izgradnje, sanacije i rekonstrukcije vodnih objekata i kanalizacione mreže, uređenja atarskih puteva i otresišta, te uklanjanja divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta.

Resorni sekretar je rekao da će ovogodišnji konkursi Sekretarijata biti fokusirani na intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, plastenike, protivgradne mreže, antifrost sisteme,opremanje, i ulaganje u opremu za vinarastvo.

Pomoćnik ministra poljoprivrede dr Nenad Katanić istakao je da su podsticaji u agrarni razvoj u odnosu na prethodnu godinu veći za sedam odsto i da ukupna podsticajna sredstva namenjena njegovom razvoju iznose 29,8 milijardi dinara iz republičkog budzeta.

Na pitanje o finansiranju prolećne setve, Radojević je rekao da pokrajinska administracija sa svim svojim kapacitetima (Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Razvojni fond Vojvodine, Garancijski fond Vojvodine, Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede) stoji na raspolaganju poljoprivrednicima da dođu do što povoljnijih finansijskih sredstava, kako bi uspešno realizovali prolećnu setvu.

„Pozivam poljoprivrednike da iskoriste te mogućnosti, da uzmu kreditna sredstva koja su izuzetno povoljna i da na taj način obezbede neophodne inpute za prolećnu setvu. Ubeđen sam da je to povoljniji i jeftiniji model za poljoprivrednike, koji konačno moraju da svojim poslovnim filozofijama sarađuju sa poslovnim bankama i državnim fondovima, koji nude povoljna sredstva. Jer, nikada pare nisu bile jeftinije na našem tržištu, zbog opšte političke i ekonomske stabilnosti. Verujem da će poljoprivrednici to prepoznati. Ako treba, i da založe svoje poljoprivredno zemljište pod hipoteku, da dođu do povoljnih finansijskih sredstava. Bolje to, nego da uđu u nepovoljne paritetne odnose sa onim koji će im otkupiti njihove proizvode“, rekao je Radojević.

Današnjem skupu u organizaciji lista Poljoprivrednik i Privredne komore Vojvodine, prisustvovali su i predstavnici Razvojnog fonda AP Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, Garancijskog fonda AP Vojvodine, lokalnih samouprava, zemljoradničkih zadruga i srednjih poljoprivrednih škola iz naše pokrajine.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'