Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević obratio se učesnicima ovogodišnjeg salona vina i gastronomije na Kopaoniku

02.03.2018

Vuk Radojević obratio se učesnicima ovogodišnjeg salona vina i gastronomije na Kopaoniku

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević obratio se danas učesnicima Winterfest SKY & Wine (Salon vina i gastronomije) na Kopaoniku, ističući da ovakvi skupovi daju značajan doprinos promovisanju i daljem razvoju proizvodnje vina i hrane, a time i turističkiih potencijala u AP Vojvodini i Republici Srbiji.

Radojević je istakao i značajnu činjenicu da festival Winterfest ima preko 1000 posetilaca, te da iz godine u godinu, na jednom mestu, uspe da okupi domaće proizvođače vina i hrane, kao i izlagače, ali istručnjake iz oblasti gastronomije, enologije , somelijerstva..

On je rekao da se radi o sadržajanoj priredbi, jer su programom festivala osim stručnih panela, predviđene i edukativne radionice o domaćim proizvodima, hrani i piću.

„Promocija domaće proizvodnje, HRANE I VINA SA OZNAKOM GEOGRAFSKOG POREKLA je nešto čemu teži svaka država jer doprinosi njihovoj većoj prepoznatljivosti i brendiranju na tržištu ", istakao je resorni sekretar..

Kada je reč o podsticajnim merama Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo , resorni sekretar je naveo da postoje konkursne linije koje između ostalog imaju za cilj unapređenje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda , sertifikovanje i dobijanje oznake geografskog porekla. Napomenuo je i da Sekretarijat dodeljuje i finansijska sredstva za održavanje tradicionalnih manifestacija čime konkretno učestvuje u promociji AP Vojvodine, kao gastronomske i vinske regije i na taj način doprinosi njenoj prepoznatljivosti na evropskoj i svetskoj mapi.

"Zadovoljstvo je videti na ovakvim manifestacijama proizvodjače-izlagače koji su koristili bespovratnu finansijsku podršku od strane Sekretarijata i za svoje proizvode našli put do krajnjih potrošača", rekao je Radojević.

Resorni sekretar je podsetio prisutne i da je po prvi put u 2017.godini prepoznata i finansirana prerada grožđa u vino i voća u rakiju, te da su za unapređenje razvoja vinogradarstva i vinarstva na teritoriji AP Vojvodine izdvojena značajna sredstva za 2018 godinu . Dodao je da je za opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta vina u okviru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu iz budzetskih rezervi AP Vojvodine izdvojeno oko 17 miliona dinara, te da će na osnovu rezultata analize , vinari sada da bolje kontrolišu i upravljaju procesom proizvodnje vina i poboljšaju njegov kvalitet.

Radojević je na kraju ukazao da sve države rade na podizanju svesti svojih potrošača da se kupuju domaći proizvodi i da se tim povodim održavaju skupovi ulokalnim sredinama, te podvukao da u tom smislu moramo biti još angažovaniji.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'