Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević otvorio 31. Slaninijadu u Kačarevu

14.02.2018

Vuk Radojević otvorio 31. Slaninijadu u Kačarevu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, danas je svečano otvorio 31. po redu privredno-turističku manifestaciju „Festival slanine 1988 - slaninijada“ u Kačarevu.
Sekretar Radojević je izrazio zadovoljstvo, što se ova manifestacija već više od tri decenije održava sa uspehom i rekao da je ona odavno prevazišla lokalne okvire, i postigla zapaženu prepoznatljivost među ljubiteljima dobre i ukusne vojvođanske hrane u vidu raznovrsnih mesnih delikatesa, u evropskim ali i u svetskim okvirima.
On je takođe istakao da se do danas mnogo toga promenilo u organizovanju same manifestacije u pogledu uvođenja novih sadržaja.
„To je rezultiralo time da se iz godine u godinu povećavao broj izlagača i posetilaca. Postignuto je da se na preko 3.000 metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog prostora izlažu mesni proizvodi, pre svega slanina proizvođača iz domaće radinosti ali i predstavnika industrije mesa u Srbiji,” istakao je Radojević. On je rekao da ne treba zanemariti ni podatak, da ovaj najveći Festival slanine u svetu, ovde u Kačarevu, poseti preko 100.000 ljudi.Naveo je i to da je ove godine svoje proizvode izložilo preko 250 izlagača, dok je prošle godine ova manifestacija brojila 150 izlagača.
Uputivši pohvale svima, koji su kroz ovu manifestaciji davali i još uvek daju značajan doprinos na očuvanju gastronomske kulture u Kačarevu ,Gradu Pančevu, Južnom banatu AP Vojvodini,Republici Srbiji, resorni sekretar je podsetio prisutne da u okviru agrarnih mera Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo podstiče razvoj stočarske proizvodnje ali i preradnih kapaciteta. Cilj je da se, uz postojeće državne subvencije i premije, odnosno nacionalne mere podrške Ministarstva za poljoprivredu namenjenih ovoj oblasti agrara, još više i zajednički unapredi domaće stočarstvo .
Resorni sekretar je podsetio i na agrarne mere u stočarstvu: sufinansiranje opremanja stočarskih farmi (gde je opredeljen tri puta veći budzet u odnosu na prošlu godinu), sufinansiranje prerade mleka i mesa, sufinansiranje u okviru Godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa, te sufinansiranje aktivnosti na unapređivanju kvaliteta mesa u AP Vojvodini u 2017.godini.
Organizatorima 31. Slaninijade u Kačarevu Radojrvić je uputio čestitke na istrajnosti u očuvanju tradicionalnih vrednosti i baštine u Južnom Banatu, sa željom da uz podršku budu još uspešniji naredne godine i da zaštite geografsko poreklo proizvoda “Kačarevska slanina”.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'