Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Radojević: Za svaku državu nacionalno semenarstvo predstavlja i najveće nacionalno blago

22.01.2018

Radojević: Za svaku državu nacionalno semenarstvo predstavlja i najveće nacionalno blago

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević danas je na Zlatiboru svečano otvorio Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i Republike Srpske i pozdravio učesnike pratećeg Simpozijuma „Poljoprivredna tehnika“ i pri tome naglasio da bez dostignuća nauke i struke nema ni profitabilne poljoprivredne proizvodnje.

Savetovanje agronoma i poljoprivrednika, u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, predstavlja tradicionalno mesto okupljanja poljoprivrednih proizvođača, vrhunskih stručnjaka i agronoma, kao i predstavnika obrazovnih i nadležnih državnih institucija.

Radojević je ukazao je na dugogodišnju interakciju stručnjaka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo sa poljoprivrednim proizvođačima i istakao da se savremena poljoprivedna proizvodnja nalazi pred mnogim izazovima, kao što su pojave novih štetnih organizama i sve prisutnije globalne promene, što iziskuje dalji rad stručnjaka na selekciji, oplemenjivanju i stvaranju novih sorti i hibrida povećane otpornosti.

On je rekao da ne treba zaboraviti da za svaku državu nacionalno semenarstvo predstavlja i najveće nacionalno blago koje treba očuvati i unaprediti zajedničkom sinergijom svih zaposlenih u Institutu i nadležnih državnih organa, bez obzira na otvorenost tržišta i prisutnu konkurenciju u ovoj oblasti. Preporučio je proizvođačima da koriste isključivo deklarisana semena čime osiguravaju visoke i stabilne prinose biljne vrste i njen genetski potencijal za rodnost.

Učestvujući na simpozijumu „Poljoprivredna tehnika“, Vuk Radojević je istakao da se savremena poljoprivredna proizvodnja više ne može realizovati bez različite i kvalitetne pogonske i priključne mehanizacije. On je naveo da je, prema statističkim podacima, prosečna starost poljomehanizacije u Srbiji preko dve decenije, te da sa takvim stanjem ne možemo biti zadovoljni, jer to onemogućava produktivniju i ekonomičniju poljoprivrednu proizvodnju, a samim tim i veću konkurentnost poljoprivrednih gazdinstava.

Rukovodeći se time, Pokrajinska vlada je, preko Seketarijata, agrarnim budzetom za 2017. godinu po prvi put uvrstila agrarnu meru sufinansiranja nabavke nove pogonske i priključne mehanizacije, gde su opredeljena sredstva za tu namenu bila u iznosu od 156 miliona dinara.

Naglasio je da je ta agrarna mera prepoznata i uvedena ne samo u cilju da bi se obnovila zastarela mehanizacija, već imajući u vidu i cinjenicu da će startovanjem IPARD programa EU, ova mera podrške poljoprivednicima biti onemogućena kroz nacionalne mere.

Radojević je još naveo da su poljoprivrednici mogli po povoljnim uslovima da kupe poljoprivrednu mehanizaciju preko kreditnih linija Fonda za razvoj poljoprivrede, Razvojnog fonda Vojvodine i Garancijskog fonda AP Vojvodine.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'