Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Саопштење: "Не журити са бербом кукуруза"

13.09.2017

Саопштење: "Не журити са бербом кукуруза"

У организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство данас је одржан радни састанак, на коме је било речи о стању на пољима са кукурузом у АП Војводини, са посебним освртом на присуство микотоксина у тој житарици.

Са састанка је упућена препорука свим пољопривредним произвођачима, да сачекају са бербом кукуруза, да контролишу влагу у зрну која је, према садашњем мониторингу ових усева, без обзира што делује зрело и суво – још увек велика и да на тај начин, у години у којој је суша узела данак приносима, смање своје трошкове за сушење зрна.

Друга препорука односи се на то да се већ код бербе , ако постоји плесњивост клипа, изврши разврставање, како би се оштећено  зрно прво искористило.

На састанку је, такође,  било речи  и о  потреби да се примењују  превентивне мере као што је  дезинфекција силоса и подних складишта пре пријема  кукуруза новог рода . Законска обавеза складиштара је да у смештајним капацитетима врше дезинфекцију, дератизацију, дезинсекцију и фумигацију објеката што је прописима и регулисано у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Покрајински секретаријат за пољопривреду , водопривреду и шумарство и овом приликом апелује на складиштаре на територији АП Војводине да поступају у складу са важећим законским прописима, као и препорукама Управе за заштиту биља, Управе за ветерину и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, како би се избегле могуће појаве микотоксина у складиштима и храни за животиње.

На састанку се присуствовали Младен Петковић и Марко Ровчанин, помоћници покрајинског секретара за пољопривреду, Сања Бугарски саветник министра за  пољопривреду, шумарство и водопривреду,  др Драгица  Јанковић руководилац  Прогнозно- извештајне службе Војводине, др Горан Бекавац  са Института за ратарство и повртарство у Новом Саду,  др Оливера Ђурагић са Института за прехрамбене технологије у Новом Саду и проф. др Стеван Маширевић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'