Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Mr Vuk Radojević primio predstavnike Konfederacije italijanskih zadruga

04.11.2016

Mr Vuk Radojević primio predstavnike Konfederacije italijanskih zadruga

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, primio je danas predstavnike Komore italijansko-srpskih privrednika (Camera di Commercio Italo-Serba) i Konfederacije italijanskih zadruga (Confederazione cooperative italiane), sa kojima je razgovarao o uspostavljanju saradnje i razmeni iskustava, pre svega o organizovanju poljoprivrednih proizvođača u zadruge – sistemu koji u Italiji, gotovo čitav vek, uspešno funkcioniše. U delegaciji su bili Oliver Lepori, generalni sekretar Komore italijansko-srpskih privrednika, Masimo Stronati, predsednik ogranka Federlavoro e Servizi Confcooperative pri Konfederaciji italijanskih zadruga i Antonelo Čambrielo, direktor odeljenja za međunarodnu saradnju Konfederacije italijanskih zadruga.

Sekretar Radojević je u razgovoru istakao da je italijanski zadružni sistem dobar primer, koji treba da nam posluži kako da stimulišemo domaće poljoprivrednike da se organizuju i budu deo zadruga koje su, nažalost, u proteklih nekoliko decenija kod nas izgubile potencijal i uticaj koji su imale. Dodao je da resorni pokrajinski sekretarijat pokušava da kroz finansijske mere podrške, stimuliše zadruge i druge oblike udruživanja poljoprivrednih proizvođača, ali da to nije dovoljno. Tu bi, kako je naveo, bilo dragoceno iskustvo iz Italije i sugestije kako da se stimuliše udruživanje u zadruge, ali i italijansko iskustvo u funkcionisanju celokupnog zadružnog sistema.

Masimo Stronati i Antonelo Čambrielo, istakli su da je Konfederacija italijanskih zadruga najveća od ukupno tri nacionalne asocijacije kooperativnog udruživanja u Republici Italiji. Naglasili su otvorenost za pružanje pomoći Republici Srbiji i AP Vojvodini u procesu unapređenja saradnje italijanskih i srpskih preduzeća, koja bi zajedničkim nastupom na tržištu mogla da ostvare veoma dobre rezultate.

Kada je reč o poljoprivredi, istakli su da u okviru celokupnog zadružnog sistema Italije, poljoprivredne zadruge imaju ključnu ulogu. O tome govori i podatak da je u okviru asocijacije tri i po hiljade zadruga, koje imaju godišnji obrt od oko 27 milijardi evra, i posluju u svim granama poljoprivrede. Kako su naveli, voljni su da svoje iskustvo prenesu i partnerima iz AP Vojvodine, i to kroz primere iz prakse uspešnih firmi koje su prošle kroz ceo sistem „od njive do trpeze“.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'