Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Još 56 miliona dinara za novih 1132 hektara pod sistemima za navodnjavanje

26.10.2016

Još 56 miliona dinara za novih 1132 hektara pod sistemima za navodnjavanje

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je danas zbog potpisivanja ugovore korisnicima koji će bespovratna sredstva dobiti po Konkursu za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara na teritoriji AP Vojvodine za 2016. godinu. Potpisano je 194 ugovora ukupne vrednosti oko 165 miliona dinara, od čega su sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo oko 56 miliona dinara.

Sekretar Radojević je ovom prilikom rekao da se današnjim potpisivanjem ugovora na teritoriji Vojvodine obezbeđuje novih 1132 hektara pod navodnjavanjem, a da je uz ranije potpisane ugovore po ovom konkursu broj hektara pod tim sistemima tokom ove godine povećan za 6500 hektara. Rekavši da je najviše sredstava opredeljeno za povrtarstvo, zatim za voćarstvo, i na kraju ratarstvo, sekretar je rekao da je konkurs i dalje otvoren i da poljoprivredni proizvođači mogu da apliciraju do kraja meseca.

„Ova mera podrške se pokazuje kao izuzetno kvalitetna jer postoji ogromno interesovanje naših poljoprivrednih proizvođača i broj onih koji se na njega javljaju je veći iz godine u godinu. To je jasan signal da i u narednoj budzetskoj godini ovu meru možemo očekivati kao meru agrarne politike na pokrajinskom nivou, a sve u cilju intenziviranja poljoprivredne proizvodnje i novih površina pod sistemima za navodnjavanje, što i jeste zajednički cilj u razvoju poljoprivrede“, rekao je Radojević.

Više od 870 fizičkih i pravnih lica sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji AP Vojvodine podnelo je prijave po ovom konkursu, za koji je za celu 2016. godinu namenjeno ukupno 330.000.000,oo dinara. Sredstva su namenjena izgradnji eksploatacionih bunara i nabavci opreme za bunare, pumpi za navodnjavanje, sistema za navodnjavanje, sistema za fertirigaciju, tifona, linija za navodnjavanje i izgradnju cevovoda. Najveći broj pristiglih prijava dolazi iz pet opština: Rume, Novog Sada, Bačke Palanke, Kule i Odzaka, i te prijave čine više od polovine ukupnog broja prijava.

Konkurs se kontinuirano sprovodi od 2013. godine, a pomoću subvencija opredeljivanih po ovom konkursu, poljoprivredni proizvođači sa područja Pokrajine su tokom prethodne tri i po godine postavili preko 26.000 ha sistema za navodnjavanje.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'