Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Potrebno je unaprediti mehanizme korišćenja sredstava iz pokrajinskih fondova i informisati krajnje korisnike

24.10.2016

Potrebno je unaprediti mehanizme korišćenja sredstava iz pokrajinskih fondova i informisati krajnje korisnike

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić otvorili su danas konferenciju „Unapređenje mehanizama korišćenja sredstava iz pokrajinskih izvora finansiranja“. Kako je ovom prilikom rekao sekretar Bjelić, cilj konferencije je da se o ovoj temi informišu krajnji korisnici iz lokalnih samouprava, a to su privrednici i poljoprivrednici, te da se na adekvatan način obezbedi kvalitetan protok informacija.

„Analizom stanja došli smo do saznanja da krajnji korisnici nisu dovoljno informisani. Ovom konferencijom želeli smo da damo inicijalni impuls. Lokalne samouprave moraju da se okrenu eksternim izvorima finansiranja iz evropskih fondova, i da ulažu u razvojne projekte, a Pokrajinska vlada će im u tome pružiti podršku. Razvoj se dešava na lokalnom nivou, te predstavnici lokalnih samouprava moraju da rade na efikasnosti i efektivnosti“, rekao je pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić.

Prema njegovim rečima, nedostaje horizontalna povezanost na lokalnom nivou, između lokalnih aktera, odnosno lokalnih samouprava, privrednih subjekata, malih i srednjih preduzeća, kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i poljoprivrednika.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je istakao da je namera resornog sekretarijata da se poboljša koordinacija između pokrajinskih organa, da bi sistem mera podrške bio efikasniji, a da lokalne samouprave moraju u tome da budu aktivni partneri.

„Krajnji cilj je jedinstvena agrarna politika, jer od ukupnog fonda zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta 40 odsto ide lokalnim samoupravama, a to su značajna finansijska sredstva i neophodno je da ona budu u funkciji daljeg razvoja poljoprivrede“, rekao je sekretar Vuk Radojević.

On je naveo da je rebalansom budzeta predviđeno 300 miliona dinara za vodovodne i kanalizacione mreže, a pozvao je lokalne samouprave da ponude projekte vezane za pošumljavanje za koje resorni sekretarijat ima obezbeđena sredstva, i dodao da je jedan od prioriteta i uklanjanje divljih deponija sa državnog poljoprivrednog i građevinskog zemljišta.

Kako je ovom prilikom naglasio Radojević, resorni sekretarijat sa Ministarstvom poljoprivrede radi na koncipiranju agrarnih mera za sledeću godinu, te da u narednom periodu predstoji priprema za konkurisanje za IPARD program koji Srbiji stavlja na raspolaganje 175 miliona evra.

Sekretar Radojević je istakao da sekretarijat učestvuje u projektu izgradnje 11 regionalnih hodrosistema za navodnjavanje, a vrednost tog projekta je oko milijardu i 300 miliona dinara.

Direktori Razvojnog fonda APV Goran Savić, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović i Garancijskog fonda Vojvodine Đorđe Raković upoznali su učesnike konferencije sa programima podrške koji ovi fondovi nude.

Kako je rekao direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović, poljoprivrednim gazdinstvima i zadrugama treba omogućiti da korišćenjem budzetskih sredstava sledeću godinu učine godinom razvoja poljoprivrede i da poljoprivrednici pokrenu prerađivačke kapacitete izgradnjom novih silosa, hladnjača i podzemnih skladišta.


Izvor: PS za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu   

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'