Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Brojne mogućnosti za saradnju sa kineskim poljoprivrednim naučnim institucijama

10.10.2016

Brojne mogućnosti za saradnju sa kineskim poljoprivrednim naučnim institucijama

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević primio je danas delegaciju naučnika iz Kine koji u Srbiji i Vojvodini borave kako bi se upoznali sa najnovijim naučnim dostignućima u oblasti poljoprivrede i kako bi razvili saradnju sa institucijama iz naše pokrajine i naše zemlje.

Profesori i predstavnici univerziteta „Nortvest“ iz oblasti Jangling u kineskoj provinciji Šensi, Ljao Čaojing (Liao Chaoying), Vang Ćuendzen (Wang Quanzhen) i Ćao Venđun (Qiao Wenjun), predstavili su sekretaru Radojeviću svoj univerzitet, inače jedan od dva ključna kineska univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo. Ovaj univerzitet, koji realizuje projekte uz punu podršku kineskog ministarstva obrazovanja i kojeg pohađa oko 30 000 studenata, zainteresovan je za zajedničke projekte i razmenu studenata. Gosti iz Kine obavestili su sekretara o tome da se u oblasti Jangling svakog novembra održava jedan od najvećih i najreprezentativnijih kineskih sajmova posvećenih najnovijim tehnologijama u poljoprivredi. Oni su izrazili spremnost da rade na povezivanju drugih naučnih institucija i lokalnih i regionalnih vlasti, kako bi se kroz direktne kontakte, brojne ideje realizovale i rezultirale ostvarenjem istovetnih ciljeva - unapređenjem poljoprivredne proizvodnje i poboljšanjem položaja poljoprivrednika.

Sekretar Radojević je tokom razgovora, kojem su prisustvovali i v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jan Turan i upravnik Odeljenja za krmno bilje Instituta dr Đura Karagić, istakao da je ovaj sastanak odlična početna tačka za sagledavanje brojnih mogućnosti za dalju saradnju. Dodao je i da je Novosadski poljoprivredni sajam, kao najveći u zemlji i jedan od najvećih u regionu, izvanredna prilika za nastavak razgovora o zajedničkim projektima i istraživanjima.

Delegacija iz Kine je, pored posete Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, posetila Poljoprivredni fakultet i Instutut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, a obići će i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'